Att måla med Kalei.

 

3V6A0526 (1)

 
 

Och så tänkte jag försöka sätta ihop allt det jag vet om Kalei, den nya ”färgen” från Kalklitir.

Jag skriver färgen inom ”” för egentligen är det inte en färg i den vanliga bemärkelsen, utan en slags mellanting mellan färg och puts kan man väl säga. Kalei används ursprungligen till att måla tegelhus (stort i Belgien till exempel) och där det är deras motsvarighet till att putsa husen som vi gör här – eftersom färgen eller massan är tjock och lägger sig i ett 1-3 mm tjockt lager så kan man liksom jämna ut tegelhus och få dom slätare och med mindre synliga spår mellan tegel. Så egentligen är det en utomhusfärg och är tänkt som det, men går såklart precis lika bra att använda inne om man vill ha en ännu mer betongliknande, ruff känsla nånstans – som jag ville ha i badrummet.

Jag har ju känt de där islänningarna länge nu, sen Kalklitir började säljas i Sverige, och är så pepp över att jag har möjlighet att testa alla såna här nya, roliga saker i olika projekt (jag har betalat för min Kalei om någon undrar, men med rabatt – för att vi känner varann).

 
 

kalei

 
 

Hur mixar man Kalei?

Kalei kommer precis som Kalklitir i pulverform och mixas enligt anvisning på hinken. En påse som ni ser på bilden blandas med 0,7 liter vatten och färgen blir ungefär som lera eller crème fraîche i konsistensen – inte alls som färg.

Hur målar man?

Egentligen skulle jag inte säga att man målar, utan man smetar på massan med en pensel i ojämna drag. Principen är densamma som med Kalklitir – man tar en sektion i taget och vi gjorde det i ”kryss” för att få fram ännu mer liv i färgen, precis som man kan göra med Kalklitir. Kalei lägger sig som lera på väggen och jämnar ut eventuella ojämnheter. Det är ganska mycket tyngre arbete än att måla med Kalklitir då penseln blir tung, men å andra sidan behövs det oftast bara ett lager (inomhus) så halva arbetet slipper man.

Hur mycket behövs?

En hink med 16 kilo pulver räcker till ungefär 11 kvm, 2 strykningar. Dock räcker det i 99% av fallen med en strykning om man ska använda det inomhus (två strykningar är för att jämna ut tegelvägg).

Vad kan man måla på?

Alla absorberande ämnen. Det kan gå att måla på tapet om den är ny (väl-limmad) och man lägger en stuc-primer innan. Men annars på ytor som är målade med ”vanlig” färg sen innan, samt på absorberande ämnen som cement, puts (som vi hade), tegel och så vidare.

 
 

kalei2

 
 

Kan man måla över Kalei?

Ja, den här går faktiskt att måla över till skillnad från Kalklitir, utan några förberedelser innan.

Går den att torka av?

Nej, där är det samma som Kalklitir. Kalei tål vatten och väder och vind (det är ju en utomhusfärg) men inte olja eller fett. Därför bör man inte sätta Kalei på utsatta områden, som ovanför en spis eller precis bredvid ett matbord till exempel. I vårt fall med badrummet sitter 99% så högt upp att det aldrig kommer komma i kontakt med hårolja eller liknande, och det är ju kaklat runt badkaret där det värsta stänket kommer. Och vatten är som sagt inget problem.

Något att tänka på?

Precis som Kalklitir är färgen väldigt mörk när den läggs på – så få inte panik. När den torkar kommer den rätta färgen fram. Torktiden på Kalei var mycket längre upplevde jag, kanske en 5 timmar innan det var helt torrt.

 
 

3V6A0553 (1)

 
 

På bilden ovan kan ni se hur mörk och mustig färgen är när den läggs på, jämfört med slutresultatet.

 
 

3V6A0558

 
 

Såhär ser det ut när det börjar torka; det sker fläckvis och är helt i sin ordning.

Kan man lägga ett lack eller vax ovanpå för att skydda färgen?

Nej, det rekommenderas inte med Kalei då sen är tänkt att andas.

Vem är Kalei för?

Jag skulle säga att Kalei är för dig som har ett tegelhus som du vill få en mer putsad känsla på utvändigt, eller om du har ett cementhus till exempel. Den är grym så sätt att om du vill ha den inne och har en vägg med mycket spikhål eller liknande så behöver du inte spackla först; den lägger sig verkligen i alla ojämnheter och döljer dom. Och så är Kalei för dig som kanske redan målat med Kalklitir men vill ha en ÄNNU mer hardcore känsla (som jag).

Var köper jag Kalei?

Kalei säljs bara via Kalkliters webbshop än så länge.

Är det bara du som kan få en egen färg?

Ha ha, nej. Alla kan få en egenmixad färg av Audur – man betalar bara lite mer (20-25% beroende på kulör). Det är bara att maila.

Mer information/bilder?

Detta är vad JAG vet om Kalei och jag är som sagt ingen expert. Har ni andra frågor så är det bäst att ta dom med proffsen på Kalklitir. Mer bilder på hur Kalei kan se ut på ytterväggar kan ni se HÄR, kulörerna hittar ni HÄR och kontaktinfo till Kalklitir HÄR.

Jag tror jag lyckades få med alla de vanliga frågorna, iallafall.

Nu kommer snart mamma och Sockervadds-Göran så nu måste jag sätta lite fart och komma ur pyjamasen – idag blir det Växjö och fortsatt fönstermålning!

Ses snart igen.

 

Rekommenderade inlägg

5 kommentarer till “Att måla med Kalei.

  1. Åh så snyggt! Skulle Kalei funka på (ful) målad vävtapet (”rutig” struktur)? Vad tror du om Kalei i en hall? 🤔 Har hund, men vinthund så hon smutsar ju inte alls ner på samma sätt som ”vanliga” hundar.. Då kanske vi slipper bredspacklingen tänker jag 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *