Att göra julens stora doftljustest!

aa

3v6a7650

Okej, håll i hatten nu – för här kommer Att Vara Någons Fru:s stora test av julens doftljus i samarbete med AgnesAmelia!

Alltså, hur kul uppdrag? Jag känner mig mycket hedrad. Och kom ihåg; doftsmaken är som baken så vi behöver inte bli osams här om vad som doftar gott eller inte, jag ger bara mina ärliga tankar om varje ljus, och ni som gillar ungefär samma dofter som mig har kanske en liten guidning i djungeln?

Detta var mycket spännande! Jag har sniffat, skrivit, fotat, sniffat igen. Poängsystemet är som följer: varje ljus graderas från E till EEEEE, där ett E är sämst och fem E är bäst. Är ni med?

Då kör vi! Först:

voluspa

ceylon

VOLUSPA – CINNAMON CEYLON&COPAL

Först ut bland Voluspa är Cinnamon Ceylon & Copal!

Beskrivningen säger: Kanel och Cassia med toner av kåda och bärnsten.
Jag säger: Doftar verkligen kanel, det är den första doft man känner. Ren, pudrigt kanel direkt ur SantaMaria-påsen, ni vet, väldigt varm och låg doft. Hemtrevlig och julig.

Betyg: EEEE+

Finns: HÄR

mandarino

VOLUSPA – MANDARINO CANNELA

Beskrivningen säger: Italiensk mandarin med en härlig blandning av vanilj, kanel, muskot och ingefära.
Jag säger: Första intrycket är rengöringsspray, eller nån form av toalettprodukt. Den här doften är på tok för ”vass” och ”hög” för mig – där den förra är mjuk och varm och låg är den här lite skrikig och hög som sagt. Jag vet inte alls vad det är för doft man känner först (citrusen kanske?) men kanelen kommer bara som en bidoft, och det för sent.

Betyg: EE

Finns: HÄR

inkognito

VOLUSPA – INCOGNITO

Beskrivningen säger: Amber, svart patchouli och oud.
Jag säger: Hå hååå – den här doftar man! Och inte vilken man som helst, utan lite diskret och myskigt, sådär som jag föreställer mig att Hasse Aro doftar när han kör Audi. Vi säger såhär; Inkognito doftar Hasse Aro i en Audi – och han har nyligen tvättat händerna med hotelltvål efter att ha druckit en syrlig drink på en libanesisk krog med rökelser. Okej? Då fattar ni. Absolut ingen julkänsla, men väldigt härlig doft och ett extra plus för den lyxiga, guldiga förpackningen.

Betyg: EEE+ (skulle vara en EEEE+ om det här inte var ett test av juldofter).

Finns: HÄR

Och så går vi vidare till nästa varumärke:

durance

gingerbread

DURANCE – GINGERBREAD

Beskrivningen säger: Nybakade pepparkakor
Jag säger: Doftar kanel och pepparkaka! Lite för syrligt sting i doften för att vara 100% pepparkaka, dock. Påminner lite och Voluspas Ceylon. Mycket julkänsla, ett plus för att den finns i så många olika produkter att välja bland.

Betyg: EEEE

Finns: HÄR

chocolate

DURANCE – HOT CHOCOLATE

Beskrivningen säger: Varm choklad
Jag säger: Okej, jag ÄLSKAR den här! Full freakin pott! Doftar mörk, mjuk, varm choklad utan att för en sekund bli för söt eller påträngande. Doftar b a r a varm choklad – inget annat, i en väldigt lyxig och len doft. KÖP! Köpt typ tre på en gång! Julkänsla i topp.

Betyg: EEEEE!

Finns: HÄR

musk

DURANCE – SOFT MUSK

Beskrivningen säger: Mild och mjuk doft som passar alla.
Jag säger: Första intrycket är TONÅR! Åh. Minns ni, som är i min ålder, hur vansinnigt populär den där parfymen var som hette white musk och kom i en liten glasflaska med hög kork? Alla tjejer hade den där parfymen, och det här ljuset doftar likadant. Den doftar tonårskyssar blandat med mjölkbadspulver och en nypa bebis. Ingen juldoft alls tycker jag, men ett ultimat ljus för sovrummet!

Betyg: EEEE (skulle blivit ett plus om det var en juldoft)

Finns: HÄR

underthe

DURANCE – BENEATH THE CHRISTMAS TREE

Beskrivningen säger: Ger en förväntansfull och glädjande doft av julgran.
Jag säger: Alltså… Really? N e j är min spontana reaktion! Den doftar inte alls julgran, den doftar pensionerad bilförsäljare i tweed eller stökig direktör på färja. Jag har inte en aning om var Durance har beneath sin christmas tree men det är verkligen inget jag vill ha under min iallafall. Uäk.

Betyg: E

Finns: HÄR

canorange

DURANCE – ORANGE/CINNAMON

Beskrivningen säger: Kanel och apelsin är för många den mest klassiska juldoften.
Jag säger: Denna gick varm hemma hos mig förra året, eftersom den faktiskt har en riktigt klassisk juldoft. Kanel och apelsin med en liten touch av tandkräm (konstigt nog?). Jag tror dock att jag fördoftade mig på den förra året, därför är jag inte så entusiastisk som jag borde vara. Men den ger absolut julkänsla.

Betyg: EEEE för er som inte doftade sönder den förra julen. EEE för er som gjorde det.

Finns: HÄR

Nästa varumärke:

klinta

klinta

KLINTA&CO – MÖRK CHOKLAD OCH MARSIPAN

Beskrivningen säger: Mörk choklad och marsipan.
Jag säger: Vet ni? Jag VILL så gärna tycka bra om det här ljuset, för Klinta är ganska lokalt (och svenskt producerat) och de h a r mycket trevliga dofter – men det här ljuset var tyvärr ingen hit. Alls. Där Durance lyckas få choklad att dofta lyxigt och pudrigt, blir Klintas bara en söt, tung, påträngande marsipandoft som jag helt enkelt inte klarar av. Huvudvärksvarning. Jag gillar som sagt Klinta annars, jag skulle bara önska att de kanske la lite mer på själva förpackningen (deras ljus ser så hemmagjorda ut tycker jag) så att innehållet matchade utsidan. Men i det här fallet skulle inte en förpackning i 100% bladguld ens rädda situationen. Tyvärr.

Betyg: –E

Finns: HÄR

Och så sista varumärket:

kew

kew

KEW GARDENS – GINGER (INGEFÄRA)

Beskrivningen säger: Ingefära.
Jag säger: Älskar. Mjuk och varm och hemtrevlig doft, med ett stänk av man och krydda. Lagom julig, skriker inte jul utan viskar mer. Ett plus för det snygga, tunga glaset!

Betyg: EEEE

Finns: HÄR

Och vet ni? Det var allt! Jag hoppas att det hjälper er i doftdjungeln och att ni kan hitta en alldeles egen favorit ni också.

Hörs snart igen!

Rekommenderade inlägg

24 kommentarer till “Att göra julens stora doftljustest!

 1. Köpte du julgransdekorationerna i Paris, läste om det på bloggen. Trodde Modesto skulle ta in men de var tydligen för dyra. Inte för en julbörd som mig 🙂

 2. Vilket trevligt blogginlägg! Doftljus kan man ju aldrig få för många av och jag har verkligen sneglat på de här julljusen inne hos AgnesAmelia och funderat på om jag skulle slå till på något av dem. Nu fick du mig att bli sjukt sugen på det chokladdoftande Duranceljuset! 🙂

 3. Vilket drömuppdrag att få testa doftljus, mycket trevligt inlägg! Kom att tänka på violljuset som du köpte för ett tag sedan. Vilket poäng skulle du ge det? Jag har letat efter det men inte funnit det än. Ha det fint!

 4. Du är för jäkla rolig!
  Jag är så långt ifrån doftljusnörd du kan tänka dig, men tror minsann att du (möjligen, kanske….) sålde in den där väldoftande chokladvarianten.
  Åtminstone väckte du nyfikenhet och en viss möjlighet till närmande ;).

 5. Hahaha dina beskrivningar alltså! ”pensionerad bilförsäljare i tweed eller stökig direktör på färja” och ”Hasse Aro i en Audi”. Du är för jäkla underbar!
  Men doftljus.. Byredos Biblotheque. ÄLSKAR!

 6. Hej! Jädrigt roligt inlägg må jag säga. Jag läste det igår, men var tvungen läsa om det imorse bara för lite Hasse Aro och direktör på färja. Asgarv! Ha en bra dag!

 7. Som Hasse Aro i en Audi? Kör han ens Audi? Den sjukaste doftassociation jag någonsin hört eller läst – men jag älskar den. Jag kommer läsa högt för alla jag känner. Så jävla kul, rent ut sagt!

 8. Håller med många av de andra kommentatorerna – så vackert, roligt & inspirerande inlägg. Är inte något doftljusfreak och särskilt inte juldofter men du fick mig att verkligen att vilja fylla varje hörn hemma med doftljus. Dina bilder är som sagor som väcker massa tankar och känslor i en. Tack Emma för att du ger mig inspiration varje dag och har så gjort sedan jag började läsa sin blogg, typ 2010??!! Puss o kram!!

 9. Vilken bra idé till blogginlägg, du skriver så roligt, det vore kul om du gör liknande inlägg med doftljus inför varje period! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.