Att flyga med barn – mina bästa tips.

Jag får ofta frågan om jag inte kan ge lite tips på saker när man reser med barn, så nu tänkte jag försöka sammanställa mina bästa tips so far vad det gäller att flyga. De flesta av tipsen rör lite mindre barn, Buse är ju 5 år nu och honom märker man ju knappt av – har han lite spel på paddan eller en pysselbok kan man flyga cirka hur långt som helst med honom utan problem. Men en två-åring (eller yngre) kräver ju aningen mer stimulans för att palla sitta still i någon timme.

Så here it goes:

 

 

KLÄDER FÖR FLYGRESAN.

Ska man resa från kallt till varmt så tänker jag oftast lager på lager, så att barnet kan hålla sig varmt den första tiden på resan och sen bara skala av plagg efter hand som det behövs. Det här är vad Noah kommer resa i på söndag; ett mjukis-set som inte sitter åt eller är obekvämt, sneakers och en t-shirt. Vi tar en tunn dunjacka på, som är lätt att vika ihop och stoppa i handbagaget när man väl kommit på planet. En luvtröja med dragkedja är perfekt; då kan man öppna dragkedjan för lite mer svalka och sen ta av den helt när man är framme.

INNAN NI FLYGER.

Om det är möjligt; försök att hitta ett flyg som går på en tid när barnet oftast sover. Det underlättar enormt mycket om barnet kan tänka sig att sova under tiden ni reser, och oftast är det ganska sövande med flygplanets ljud och rörelser. När Buse och Noah var små, mindre än ett år, bokade vi alltid platser längst fram i planet med mycket benutrymme, och så bad vi om filtar och kuddar från flygpersonalen och bäddade sedan skönt på golvet när vi väl var i luften. Båda barnen har sovit som kungar på det viset.

Hör med hotellet om möjligheten för transfer. Visst kan man ta transferbuss, men de allra flesta hotell har en upphämtningsservice till en hanterbar kostnad (oftast runt 250-300 kr mer än man betalar för busstransfer) och på så sätt slipper ni åka buss och stanna på ställen innan det är er tur att gå av, och ni kan be om en bilstol passande för barnets ålder så att ni åker säkert.

Beställ något roligt på Airshoppen. Jag brukar försöka beställa något till killarna från katalogen och välja ”utresa” så att man får kassarna på planet. Oftast kommer dom ungefär mitt i resan och då är det uppskattat med något nytt att leka med när man redan suttit ett tag. Det brukar finnas flygplan, bilar, pysselpaket, godis med mera att välja på från shoppen, och det är ju ett plus att man slipper släpa med sig det hemifrån/på flygplatsen utan får det i luften istället.

 

 

PACKA UNDERHÅLLNING.

I handväskan brukar jag försöka packa några olika alternativ av underhållning så att man kan varva när tålamodet börjar tryta. Jag vet inte hur det är med era barn, men min minsta har ju knappast förmågan att sitta med en och samma sak hur länge som helst utan variation behövs om man inte vill ha en svinsur och uttråkad tvååring bredvid sig.

Till Leo räcker det med paddan (gärna med ett nytt, roligt spel i) och en pysselbok och gärna något gott att tugga på. Som en extra säkerhet tar jag med en film att titta på från min dator om det skulle börja bli tråkigt, eller ser till att han har favoritfilmen tillgänglig i offlineläge så att han kan välja själv.

Till Noah packar jag en pysselbok med klistermärken (att klistra fast märken på det mesta fungerar otippat bra) och en målarbok. De där häftena är tunna och smidiga och väger ingenting att ha med sig. Jag har även Nicke Nyfiken-film med och en snutt med traktorer i offlineläge, en bok han tycker om, en eller två tablettaskar, juice att dricka, en liten bil och kritor. OBS på hörlurar! Mycket viktigt. Så inte hela planet behöver lyssna på en gapig apa eller en sjungande björn. Det vill man ju bespara sina medmänniskor. (Jag har Babblarna-appen på min telefon också, den är ett hett tips).

 

 

Sen finns det ju en hel del underhållning på planet också. När man reser med barn får man oftast ett litet barnkit med pyssel (iallafall om det är charter), och det mesta ombord är ett äventyr. Jag brukar be om en mugg med isbitar, en tom mugg och en sked eller ett sugrör och det kan roa Noah extremt länge att röra runt med sugrör i is eller flytta bitar från ena muggen till den andra.

 

 

ANNAT SOM ÄR BRA ATT HA MED I HANDBAGAGET.

Förutom det uppenbara som blöjor (plus plastpåsar att knyta in använda blöjor i), våtservetter, ett ombyte kläder om olyckan är framme, alvedon/ipren, nässprej, nåt att dricka, nåt att tugga på och eventuell välling/barnmat för yngre barn så har jag alltid med en mjuk filt i cashmere. Grymt bra att ha om det blir kyligt på planet, om någon vill sova, om man ska lyfta av ett sovande barn ut eller in från planet och inte vill väcka hen för att klä på och så vidare. Och så är Koi-Koi och Ka-Ka, killarnas kaniner, självklart med. Annars skulle det bli fest.

Och det var mina bästa tips för att flyga med små barn!

Om ni vill kan jag även göra ett inlägg med mina bästa tips för när man väl är på plats? Och fyll gärna på med era egna bästa tips för att flyga med barn.

 

Rekommenderade inlägg

15 kommentarer till “Att flyga med barn – mina bästa tips.

 1. Åh tack för bra tips. Vill gärna ha tips för resmålet också 😀
  Vi åker till Mallis i höst med en 1-åring och en 3-åring, vi är många vuxna så jag hoppas ska kunna roa barnen 😆

  Jag funderar lite hur det fungerar med iPad på flyget om man inte vill ha på så det drar surf. Då kan man ha på offlineläge? Fungerat spel då?
  Måste googla på hur man får hem filmer så dom går se offline om inte nån lite snabbt kan förklara?

  1. Spel fungerar utmärkt i offline! Det är det som är så bra 🙂 Jag tror att 99% av alla spel-appar Buse har funkar utan nät, det är ju mer om man ska köpa till något som du måste vara uppkopplad. Viaplay har så du kan ladda ner serier eller filmer i offline-läge, annars kan du köpa film via iTunes och ladda ner som du kan titta på utan nät. Tar ju lite utrymme från datorn/paddan men du kan alltid radera dom sen om du inte vill ha de kvar. Just iTunes använder vi mycket, jag brukar ladda ner några filmer till mig och mannen också att ha på kvällarna när barnen somnat 🙂 De flesta streamingtjänster som Netflix etc funkar ju inte utomlands.

  2. Både Netflix och SF-kids har så att man kan spara filmer/avsnitt i offlineläge, smidigt för både flygresan och om middagen på kvällen blir tråkig för de små.. kan även rekommendera duploappen till paddan, gratis och väldigt uppskattad hos vår 2 åring nu när vi var iväg! (Funkar offline)

 2. Måste bara tipsa om att en pipmugg är jättebra att ha med på flyget när man reser med små barn. Skönt att slippa nojja över utspilld dricka med en ett-och-ett-halvt-åring som har svårt att sitta still! Eller man kanske kan få lock och sugrör? Det har iaf inte vi fått..
  Kram till dig, Emma! Brukar aldrig kommentera någonstans, men nu är jag hemma sjuk, så jag har tråkigt.. Gillar din blogg såå mycket, den är en av mina bästa! Tack för att du skriver och fotar! Önskar dig och familjen en fin semester!

 3. Lite ombyte för en själv om barnen spiller eller kräks, och sedan bara hoppas att de sover en del! Vi flyger ofta långt, till andra världsdelar, när vi flyger och när ena sonen var 3 sov han ca en timme vid avfärd från Sverige – sedan var han vaken hela vägen till Thailand där det var morgon när vi landade. Han bara undrade när vi var framme vid den utlovade poolen. Vips så hade ett dygns nattsömn försvunnit… Men så länge barn kan sova middag så går det ganska lätt med jet lag tycker jag.

 4. Mitt bästa tips från när dottern var baby (nu snart 7 år) var att boka 3 platser på flyget och ta babystolen till bilen med in på flyget. Den kan spännas fast med säkerhetsbältet på flygstolen och så slipper man sitta med barnet i knät precis hela flygresan. Samt att man slapp sitta vid sidan av en helt okänd person på 3-platsraderna = mycket smidigare vid tex amning osv. Vi bokade så att barnet var över 2, och ringde till flygbolaget efteråt och kollade av att det var ok. Inga problem alls! Kostar så klart en barnplats på flyget, men sååå värt!

 5. På våra flygresor vi åkt på (rest varje år sedan 2005) så har det from senaste åren varit absolut förbjudet för nån att sova på golvet, det var sonens favoritplats när han var liten, men som sagt nu har de sagt till att man inte får sova på golvet, så bäst man kollar upp det innan man bäddar ner dom 🙂

   1. Tänkte också skriva att det är inte tillåtet att sova på golvet längre. Varför vet jag inte. Ha en fin semester.

    1. Det beror på säkerhet. Vid turbulens, som kan komma plötsligt, sitter man säkert fastspänd i stolen.

     Önskar er en fin resa!

 6. Sova på golvet är inget vi förbjuder hos oss, förutom när det är vid en nödutgång. Men med det sagt så hade jag nog inte gjort det med tanke på hur sällan golven städas. + Turbulens risken. Då blir det till att väcka barnet och sätta hen i sätet.
  Ett tips som är mer ett krav är att inte byta blöjor i kabinen, varken kisseblöja eller bajsblöja…Tänk på medpassagerarna och att kabinen städas noggrant 1-2 gånger om dagen max, om ens det. Oftast är det snabba turnarounds och då tas endast det synliga skräpet.
  Amma är bra under star och landing alt flaska om barnet är i den åldern. Det hjälper mot trycket i öronen.
  Och sista tipset:
  Skriker barnet under start o landing så gör den det. Det är ett barn, stressa inte, det är ingen fara och tänk inte på vad medpassagerarna ska tycka o tänka. Vi alla har varit barn 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *