Att ge de sista svaren på era frågor.

 

Vad säger ni? Ska vi ta de sista frågorna?

Here it goes:

Hej! Jag är nyfiken på din kamerautrustning, lite om hur du tänker när du fotograferar och sedan redigeringen. Du är grymt duktig och lyckas få till känsla i dina bilder!

Jag har en Canon EOS 5D Mark III och det objektivet jag använder i 99% av fallen för bilderna är ett Canon Ef 24-70 mm f/2.8 L II USM. Jag tänker inte så mycket när jag fotograferar (om du menar blogg/vardagsbilder) utan försöker mer ta en bild när det sker liksom. När jag fotar människor tänker jag mest på ljuset, hur det faller och hur hen ska placeras, och när jag fotar produkter tänker jag nog mest på miljön. Jag redigerar oftast i Lightroom.

Jo, jag undrar hur du tänker kring hållbarhet. När jag gick barn kände jag verkligen att jag ville ge min dotter en hållbar framtid. Om alla levde som vi i Sverige skulle det behövas 4.2 jordklot. Och det funkar ju liksom inte. Hur tänker du kring sådana frågor?

Inte alls, om jag ska vara ärlig. Inte för att jag inte bryr mig om miljön, men jag skull ljuga om jag sa att jag låter bli att konsumera för att skydda planeten. Jag källsorterar och försöker återanvända så mycket som möjligt och sådär, men inte mer än så. Det finns saker som jag tänker mycket mer på än just hållbarhet när det kommer till mina barn; som hur jag ska lära dom saker de behöver veta för att leva i terror. Det känns liksom mer nära i framtid att de kommer få leva med krig och terror än att planeten kommer dö ut under deras livstid, så det är en mycket större rädsla för mig. Jag oroar mig för att de inte ska ha tillräckligt med överlevnadskunskaper om de hamnar i en situation utan el och rent vatten till exempel, om vårt elnät stängs ner under en attack och så vidare. Alla är vi olika i vad vi engageras av antar jag.

Jag har bara en kort fråga: Kan du rekommendera några riktigt sköna linnelakan? 😊

Jag tycker att Tell Me More har riktigt sköna.

För ett tag sen spraymålade du en kran i kopparfärg. Jag undrar hur den ser ut idag 🙂 Höll färgen?

Yes, den är fin ännu! Tror att bara man gör grundarbetet så håller det i några år iallafall.

Jag undrar om du har tips på något bra objektiv som inte kostar skjortan? Som går att zooma med men också ställa in kort skärpedjup.. Har en Canon 550d och börjar bli sugen på och köpa ny, bättre kamera. Har du några råd att ge i den djungeln? 😉

Jag tycker att det absolut mest prisvärda objektivet är Canons 50 mm 1.4 USM. Går inte att zooma men oslagbart för tex porträtt.

Hej! Vi håller just på att bygga vårat drömhus så skulle gärna ta emot tips på hur man lyckas få en röd tråd genom hela huset så det inte känns spretigt i de olika rummen, (men vill heller inte ha för mesigt eller bara vitt överallt) om du förstår vad jag menar? Blir så inspirerad av hur du inreder och målar om och tänker att jag verkligen borde våga mer färg I hemmet 😊 Tack för en härlig blogg!

Jag är som sagt inte så säker på att det måste matcha överallt? Om du går till en färgaffär och väljer ut 5-6 färgprover du tycker om så brukar de vara ganska lika på något sätt ändå, och funkar oftast även om du har rum i fil. Är det jätteviktigt att det ska harmonisera så hade jag valt färger efter hur de funkar med varann, alltså börja med ett rum och sen välja nästa rums färg med det första rummet som kontrast vid valet (ta med dig färgprovet på rum nummer ett till affären och välj färger som passar fint ihop med den – det ska kännas bra i magen).

Vad kul! När du skrev två inlägg om dina föräldrar förstod jag att du har syskon. Har aldrig tänkt på det tidigare! Skriver du något om dem (jag har nog missat det isf)? Umgås ni? Var länge bombsäker på att du var ensambarn.

Jag tror att jag har svarat på den här? Ja jag har syskon men de syns inte på bloggen eftersom vi har valt att göra så när bloggen började växa. Alla som inte syns har sina egna anledningar till varför. En blogg är bara en mikrodel av en verklighet egentligen om man tänker efter – det finns så himla många som inte syns eller nämns här men som finns och är nära ändå. Mina syskonbarn syns inte heller, några vänner jag har syns inte och vissa släktingar är inte med. Det betyder inte att de inte finns i våra liv eller att vi inte umgås eller att nåt har skett, bara att de inte syns med bild på bloggen liksom.

 

 

Du är grym med kameran, vad kör du för kamera? Vad har du för tips och trixs att dela med dig av? Och för någon som mig, mammaledig och inte ens ett jobb att gå tillbaka till men som tycker det där med foto är vansinnig roligt men har bara en vanlig systemkamera, går det att få superbilder med den? 🙂

Se svar på kameran lite längre upp. Det går absolut att få bra bilder med en vanlig systemkamera! Jag tror att den vanligaste missuppfattningen är att allt hänger på själva utrustningen, men det är snarare tvärtom. Självklart är det bra att ha ett ljuskänsligt objektiv om man fotar mycket vinterbröllop i murriga kyrkor till exempel – men objektivet har ingenting med hur bilden komponeras eller hur känslan fångas så att säga. Jag brukar jämföra det lite med en rumpa i ett par jeans – jag skulle hemskt gärna har Kardashianrumpa men jag kommer inte få det bara för att jag köper samma jeans. Är du med? Så släpp hetsen med teknik och “bra” kamera – det går jättebra att fota med mindre avancerade alternativ och få fram vackra bilder. Öva, öva, öva och lägg mycket tid på att lära dig redigering från grunden. Kolla how to-videos! Bästa sättet att lära sig.

Sen de här med att vara egen, hur ska man våga? Vad ska man tänka på? 🙂

Nog svarat på den här också; men vad man ska tänka på om jag måste välja en sak är nog att göra det lätt för sig själv. Alltså att identifiera de hinder man har för att vara egen och sen eliminera dessa innan man kastar sig ut. Hur man ska våga är så himla svårt att svara på, för det är så individuellt var din trygghet ligger och vad DU tycker är läskigt? Men som sagt; gör det så lätt för dig själv som möjligt. Smyg fram det. Man måste inte säga upp sig och kasta sig ut på okänt vatten över en natt bara för att starta eget. Man får lov att känna sig för också.

Hur ofta ska/kan man skrubba/exfoliera fejjan!? Är varje dag förmycket?

Jag skulle säga att det beror på a) vilken produkt/exfoliering du har och b) hur din hud är? Det är ju jättestor skillnad på den exfoliering som tex ett ansiktsvatten ger och nån grövre variant med korn? Ansiktsvatten varje dag, tyngre grejer inte varje dag om du frågar mig – men jag har ingen aning om hur din hud ser ut? Bästa är nog att fråga din hudterapeut. Men allt med måtta! Jag tycker inte man ska “skrubba” fejset varje dag, då stressar man ju häcken av huden. Jag gör en peeling från Dermalogica 2-3 ggr per vecka och den är tänkt att göras varje dag om man vill, men tycker det räcker fint.

Ok, så typ alla frågor som redan ställts ovan, hihi! Och världens tråkigaste fråga men jag behöver råd. Vilket photoredigeringsprogram kör du på Mac:en? Jag måste hitta något ”nytt”, har haft Apperture tidigare.

Jag kör Lightroom! Tycker att det är så himla enkelt när man väl förstår hur det funkar, och nu skulle jag inte kunna vara utan. Photoshop är bättre om du måste göra hudretusch på porträtt, men allt annat gör Lightroom bättre enligt mig. Så testa det! Finns såna där 30-dagars-gratis-tester.

Och det var alla era frågor, hörni! Tre hela inlägg blev det, och jag hoppas att ni alla har fått svar.

Ha nu världens bästa kväll så tittar jag in imorgon igen med ett budget-tips.

 

Rekommenderade inlägg

10 thoughts on “Att ge de sista svaren på era frågor.

 1. Ny fråga: Skulle inte du kunna göra en målningsguide? Jag tycker det är så svårt att få det snyggt bakom element och vid dörr-, tak- och golvlister.

 2. Jättekul att läsa dina svar på alla frågor! Älskar att du är så obrydd och kör på det som funkar för dig och din familj. Tycker också att det känns sunt med din inställning till privat/personligt. Keep up the good work helt enkelt! Du är grym!

 3. Fast nu håller jag inte med dig. Att oroa sig för en terroristattack som slår ut all el och allt vatten någon gång i framtiden är ju ett hypotetiskt scenario. Som om jag skulle gå runt och vara orolig för att ett slukhål skulle svälja mitt hus någon dag. Det har jag inga belägg för, och det finns väldigt lite jag skulle kunna göra åt det.
  Att sättet vi konsumerar på påverkar jorden vet vi. Det är ett faktum. Och där finns det ju konkreta saker vi kan göra. Konsumera mindre, bättre, lokalt, förnybara källor. För om det är så att du är rädd för att dina barn inte kommer att ha el och vatten i framtiden kan det ju vara värt att fundera på att det redan nu flys från stigande vattennivåer, att det finns barn vars hem, el och vatten tas ifrån dem redan nu på grund av klimatförändringar. Jag har, precis som din kommenterare, också fått barn och börjat konsumera annorlunda. Inte perfekt. Jag vet inte hur många jordklot vi skulle konsumera om alla konsumerade som jag. Antagligen för många. Men jag försöker. Och jag läser på. Och lägger om till nya vanor hela tiden. Mindre plast. Återvinna. Second hand. Mindre kött. Förändra mindre hemma. Shoppa det som behövs. Kvalité.
  Det kanske är lättare för mig i och med att jag har ett barn som inte är helsvenskt. Och hans andra hemland kommer att dränkas. De flyr redan från vattnet. De är fattiga. De kommer att drunkna i miljoner. Att det blir lätt för mig att se att han är precis som de barnen. Och att de föräldrarna är precis som jag. Och jag måste bli bättre. Nu. Så att han lär sig att ta hand om planeten. Så att andra barn får en chans.

  1. Du behöver inte alls hålla med. Det finns inga rätt eller fel hur mycket man än brinner för en sak. Jag fick en fråga om vad JAG tänkte och jag svarade utifrån mig själv, inte som ett universellt svar. Att inte hålla med om att JAG tycker så blir lite fel? Jag berättade bara MIN rädsla och den kan du ju tycka vad du vill om men den är min – precis som du har din. Jag kommer aldrig argumentera för att du ska vara rädd för, eller bry dig, om samma saker som jag? Alla har vi olika saker som slår oss hårdare. Så är det bara. Vissa är rädda för krig, vissa miljö, andra brinner för rättigheter eller vissa sakfrågor, vissa äter kött och andra inte. För mig är det bara så svårt att tala om för ANDRA vad som är rätt. Vad du tycker är rätt är rätt för dig och det räcker.

   1. Fast Emma, tänker du inte på vilka konsekvenser dina handlingar får för dina barn? Du och Petra är underbart inspirerande och fantastiska på så många sätt, men ni konsumerar som om det inte finns någon morgondag…. Fast det är kanske svårare att dra in pengar på bloggen om ni blir mer medvetna och inte visar nya saker hela tiden.. Sorry, men jag får verkligen ont i magen av er omedvetenhet eller vad det nu är som gör att ni inte bryr er om miljön? Jag förstår verkligen inte (men vill så gärna förstå för ni sprider så mycket skönhet, värme å inspiration ..)

    1. Jag är inte perfekt och har aldrig utgett mig för att vara det heller. Det finns mängder av kvinnor som skriver mer medvetet om miljö och konsekvenser, jag är inte en av dom. Får du ont i magen av det är det ju inte bra, för DIN del, men det ändrar fortfarande inte hur jag prioriterar min oro. Jag gör vad JAG förmår inom just det området. Kanske gör jag mer inom ett annat område än du gör, kanske inte. Men jag kommer inte sluta flyga, precis som jag kommer källsortera, panta och strunta i plastpåse. Det ena utesluter inte det andra. Jag står inte och häller ut miljöfarligt avfall i sjöar, men jag avstår heller inte att köpa en ljusstake pga miljön. Och om just den aspekten är så viktig för dig att du får ont i magen av bristen på den hos mig så förstår jag inte varför du väljer att utsätta dig för det? Det är ju inget jag smyger med menar jag. Jag kan förstå besvikelsen om jag å ena sidan gick ut och deklarerade att jag enbart skulle använda cykel ett år och bara städa med grönsåpa, för att två veckor senare göra reklam för SAS och skura badkaret med klorin. Men läser man min blogg vet man ju, eller kan med största sannolikhet ana, att jag kanske inte är den allra största bloggande aktivisten (med det inte sagt att jag SKITER i miljön). Frågan är ju egentligen bara ställd för att starta en diskussion, svårare än så är det inte. Och jag diskuterar inte hur andra väljer att prioritera, och kommer inte ljuga om mitt. Ta mig för den jag är och acceptera att jag inte är, i dina ögon, “perfekt” eller så bestämmer du dig för att du inte kan acceptera att jag inte brinner för just den frågan i samma utsträckning som du gör och då kanske väljer att läsa mer miljöinriktade texter som DU mår bra av. Mellantinget, det finns ju tyvärr inte.

  2. Åh, vilket bra inlägg – kan inte du starta en blogg? Det blir ju såklart väldigt konkret när man är så nära en annan kultur som redan ser konsekvenserna av våra miljöval..

 4. Sjukt roligt och spännande att läsa dessa tre inlägg, tyckte jag “kände” dig ganska bra innan men lärde mig ett och annat nytt 😄
  Har inte ens tänkt på om du har syskon el inte, vilka som egentligen figurerar i din blogg och hur dina familjerelationer ser ut jag är bara glad att få läsa det du skriver (älskar dina texter) och få njuta av dina vackra bilder. Har man åsikter om och mår dåligt av det som skrivs kan man väl bara låta bli att läsa. Jag väljer själv bort bloggar som berör sjuka människor (och då menar jag väldigt sjuka typ cancer) får ångest och mår alldeles för dåligt av att läsa sånt (fick det rådet av min psykolog en gång) men läser gärna om andra problem som kan uppstå i förhållanden eller i familjen. Fast helst läser jag bloggar som din Emma dom ger så mycket feelgood och är så inspirerande.
  Kram Malin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *