Att tinas upp.

 

Gud, att bygga det där badrummet i Drömmen var det bästa vi kunde gjort!

Bara som det där; att komma tillbaka lite frusna efter Huseby och tappa upp ett bad med riktigt hett vatten och sen tinas upp allihop tills kinderna var rosiga och värmen kom inifrån. Gör så himla mycket mer än man kan tro. Visst fanns det en charm i att duscha under det gamla äppelträdet med uteduschen, men med barn blir det en annan sak (bara tanken på att jag skulle få Leo att klä av sig i tregradig kyla för att duscha varmt under ett äppelträd får mig att gapskratta) och det har underlättat höst/vinter-säsongen något otroligt för vår del.

Nu drömmer jag om att kunna vinterbona Drömmen, så att det inte längre finns en början eller ett slut på en säsong, och jag och Världens Bästa Hantverkare för diskussioner om i vilken ordning det bör göras och vad som skulle göra mest. Att lyfta av panelen och isolera utåt skulle såklart kosta väldigt mycket pengar men kanske vara nödvändigt i det långa loppet om man nu vill göra det till åretruntboende, men nästa år hoppas jag kunna påbörja att byta ut våra fönster. Det är de som släpper in allra mest kyla och att isolera huset utan att byta fönster skulle helt enkelt inte vara värt det; det hade inte gjort så stor skillnad. Nu ska han ut med värmekamera och kolla, men det lutar åt att fönsterna blir första steget. Inte alla på en gång såklart, vill inte ens tänka på vad ett fönster i den storleken som både ska se gammalt ut OCH vara tätt/modernt skulle kosta (finns ju företag som är specialiserade på att tillverka ”autentiskt gamla” fönster fast med alla moderna funktioner), men tänker att man kanske kan ta ett eller två fönster per sommar så blir det ju tillslut allihop och förr eller senare har vi ett Drömmen med täta fönster och kanske även isolering. Två täta fönster gör ju ändå huset LITE varmare och kanske kommer vi en jättelång väg när alla är utbytta och slipper isolera. Vi ska ju inte bo där hela året, vill bara göra det ännu enklare att spendera december och januari och alla de där månaderna där i dagar utan att konstant behöva elda och ändå ha det förhållandevis kallt. Men, det är ju ett pågående projekt, ett livsprojekt på något vis, och ser man det så är det ingen idé att ha bråttom.

Och – för nu har vi ju badkar och rykande het vatten och en kamin som skänker värme när det behövs.

 

Rekommenderade inlägg

14 kommentarer till “Att tinas upp.

 1. Fantastiskt badrum. Verkligen fint. Jag tycker att du är duktig på att lämna piffade rum med en känsla. Att man ser att det lever. Och att man bor.

  Med värmekameran ser man läckage. Det du vill veta är vilket värmemotstånd arean av väggar, golv och tak har för att kunna (1) beräkna hur mycket bättre det blir att slänga på isolering och (2) hur mycket isolering det krävs samt (3) hur det ska utföras. Fönster består (på gamla hus) av en mkt liten del av den omslutande arean. De där tre punkterna kan man räkna på. Fråga gubben med värmekameran, om du har tid, vilket värmegångsmotstånd han tror att väggen har eller hur han bedömer att köldbryggorna i syllen kan åtgärdas, om ni får kondens på fönster på insidan om ni tilläggsisolerar och byter fönster, hur de kan flytta ut fönster i väggen (med tilläggsisoleringen) utan köldbryggor och taket (mössan), vad kan de göra åt det.

  1. Ja han jobbar ju med det där så det blir nog bra 🙂 Våra fönster i det huset är ju typ 3 m höga och 8 st bara på nedre plan så det är MYCKET yta som man känner att det bara väller in kyla från. Huset i sig har stomme av liggande timmer tätat på gammalt vis med mossa och sågspån och annat du vet, så jag tror att fönster kommer göra massor.

 2. När jag köpte ett gammalt skärgårdshemman för några år sedan så var det 330 kvadratmeter stora huset i princip orört från 1890. Handblåsta englasfönster och det blåste in både genom golv och ja, överallt egentligen. Det som gjorde stor skillnad där var dels att vi la ett megatjockt lager ekofiber på vinden (som en ”mössa” liksom) samt att vi plockade upp (och la tillbaka såklart!) golven och isolerade torpargrunden. Vi nytillverkade (kopierade de gamla) tre gigantiska kopplade fönster med cirka en miljon spröjs där de gamla fönstren inte gått att rädda – i fint kärnvirke – och det var faktiskt inte så dyrt som man kunde tro och de kommer ju hålla för evigt bara man håller efter dem lite. Annars kan man ju faktiskt kan göra som förr, att sätta in en extra inneruta vintertid. Vi hade tur och alla innerfönster fanns kvar, men de är ju betydligt billigare att tillverka än stora fönster med spröjs. Det är ju nåt fantastiskt med enklelglas sommartid som man aldrig får med tvåglas.. Lycka till med ert fina hus! 🙂

  1. Det finns extra innerruta för vinter men det håller ju tyvärr inte lika tätt som moderna fönster heller :/ Vi hänger upp dom varje slut på säsongen.

   1. Nej, det är ju så tyvärr. Och det ÄR ju en bra investering med bra fönster. Vi satte iaf in valsat glas i våra nya och det såg lite mer levande ut än ”vanligt” nytillverkat glas och inte megadyrt. Vi gjorde våra på Ekeby Snickeri i Norrtälje, men de konkade i våras tyvärr (folk förstår väl kanske inte hur härligt det med ”riktiga”, linoljekittade, fina fönster och massiva dörrar:) men Allarängen i Göteborg är ju också AMAZE. Vet att ni har hus nere i mina barndomstrakter, men sämre koll på utbudet där 🙂

 3. Nu har du ju hjälp av hantverkare som vet vad dom pysslar med men tänk redan från början även på husets ventilation när ni börjar täta. Lätt hänt att man tätar och får problem med fukt när husets ”naturliga” ventiolation tätas till. Troligen inget problem i ett så pass gammalt hus som ni har men lättare att fundera innan än när man väl har fått problem!

 4. Tänk gärna efter både en och två och några gånger till innan ni byter fönstren eller tilläggsisolerar fasaden. Dessa gamla fönster är en stor del av vad som gör huset till det det är. Ett underbart vackert hus. Förmodligen är även fönstren en stor del i att ni föll för det en gång i tiden. Moderna fönster kan aldrig bli lika vackra eller ha lika mycket själ och känsla. Att byta till nya ger ett helt annat uttryck. De är släta och döda och har inget eget uttryck. Även om de är aldrig så täta och bekväma. En tilläggsisolering förändrar också husets uttryck. Proportionerna blir annorlunda och en ny, fabrikssågad, panel ger ett helt annat intryck än den levande fasad ni har nu.
  Fönstertillverkare är alltid snabba att påpeka hur mycket gamla fönster läcker värme. Och det gör de förstås men de kan kompletteras med moderna innerfönster och få ett riktigt bra värde. Eller tätas på andra sätt. Och det finns mycket annat man kan göra för att få ett mer behagligt klimat i ett gammalt hus, som gör mer för den totala känslan. Som att isolera vinden till exempel. Tänk bara vad en mössa gör för en annan när man fryser :). Mer info finns på t.ex http://byggnadsvard.se/ eller https://www.gysinge.com/. En hel värld av kunskap 🙂
  De som bara bygger nya hus har oftast inte kunskapen eller tålamodet med gamla hus. Det är snabba och billiga lösningar som gäller. Men det är oftast inte det bästa för huset… Vi förvaltar bara dessa gamla hus under några år och förhoppningsvis kommer de att stå långt efter att vi försvunnit. Så man bör tänka till innan man gör saker som är oåterkalleliga.
  Lycka till! /Byggnadsingenjör med passion för byggnadsvård i gammalt timmerhus från 1880

  1. Nja, själva FÖNSTERNA var inte anledningen till att vi köpte huset. Storleken och stilen på fönstren absolut, men inte just DE rutorna. Det är säkert många fönstertillverkare som hävdar att fönster läcker värme, men man behöver inte vara en fönstertillverkare för att veta att så är fallet hos oss. Det är fönster som är tre meter höga och 1,5 m breda i englas – det fladdrar i håret om du står vid det en blåsig dag och bara i vardagsrummet har vi 5 stycken av dessa. Om vi isolerar så använder vi självklart samma fasad igen, den lyfts ju bara av och på igen. Vem har sagt att vi ska ta ner fasaden och kasta bort det vackra gamla virket och såga ett nytt? Vi kan inte isolera vinden eftersom vi bor på den, vi kan isolera upp mot tak men det tar bort väldigt mycket mer känsla än att isolera utåt eftersom det gamla timret som ligger mot plåttaket inte går att lyfta av på samma sätt. Allt jag gör med det där huset är med enormt stor kärlek för det – det är den enda anledningen till att jag försöker hitta lösningar som gör att vi kan nyttja det 10 månader om året istället för 6. Det är därför jag vill isolera UTÅT och inte inåt, det är därför jag inte bygger veranda eller något annat modernt, det är därför golven inte är utbytta mot klinker eller nåt annat, det är därför köket består till 90% av material som redan fanns i huset. Jag är inte ute efter varken en snabb eller billig lösning, det är ju precis det jag skriver i texten. Men JAG älskar det huset så mycket att JAG vill hitta lösningar som gör att vi som familj kan fira jul där tillsammans utan att behöva sova fullt påklädda framför kaminen under två täcken och turas om att elda i skift under natten för att det ens ska vara möjligt att gå upp på morgonen. För MIG är det inte att ”förstöra” huset för att vi till exempel byggt ett badrum som inte fanns där innan eller dragit in avlopp som inte fanns – jag har försökt göra det med stor respekt men så att det fortfarande ska fungera för en familjevardag. Jag är inte intresserad av att ha ett museum, jag vill ha ett älskat hus som används och bebos och blir omhändertaget, men samtidigt med den respekt det förtjänar. Det måste inte vara svart eller vitt tycker jag.

   1. Jag ber verkligen om ursäkt om jag dragit förhastade och felaktiga slutsatser om era planer för huset. Jag har bara sett alldeles för många misslyckade fönsterbyten för att inte oroas när det pratas om det för vackra gamla hus. Jag ville bara flagga för att det finns andra alternativ som blir mindre drastiska och kanske gör mer för komforten i huset. Ville bara säga att det kan vara värt att forska i. Tilläggsisolering av bjälklaget (om vinden bara används på sommaren), radiatorer i gammal stil för att hindra kallras vid fönster, moderna innerfönster mm mm. Det finns mycket man kan göra. Det var bara det jag ville få fram. Det var inte min mening att vara högfärdig. Jag bor ju själv i ett gammalt hus och vet vad som kommer med det. Man kan inte bo i ett museum men man vill ju också undvika alltför drastiska förändringar. Som sagt, jag har sett en hel del sorgliga renoveringar…
    Men med ditt osvikliga sinne för estetik och uppenbara kärlek till huset så ska det nog gå bra 🙂

 5. Oj, manga känslor och tyckande med ditt hus. Det ÄR svart att hitta en bra lösning till äldre hus (ja till ”nyare” hus ocksa iofs).
  Vi bor i ett gammalt slott och bytte fönster för sisadär atta ar sedan. Träfönster med spröjs efter orginalritningar. De är fina och behöver inte mycket underhall, MEN den första vintern fick vi mala om runt alla fönster! Det blev liksom FÖR tätt för snabbt, och huset hann inte med. Det har lagt sig nu, men da var jag inte glad efter att ha lagt en halv förmögenhet pa nya fönster! Vi hade tidigare likadant som du beskrev; man kunde torka haret sittandes vid ett (stängt) fönster….
  Vad som isolerar bra men samtidigt andas och inte tar sa stor plats är Pavatex. Vet inte om det heter sa i Sverige; (bor nere vid Mosel) i Danmark heter samma produkt Trolltex. Det kan läggas direkt under ett tak utan att ta stor plats. Det har ett av vara barn i deras hus som är en gammal lada, och det haller värmen pa vintern men andas och blir inte för varmt pa sommaren.
  I väntan pa att byta ut fönster peu à peu i ert hus är väl annars lösningen med innerfönster inte fel. Det ger som du säger inte DEN värmen, men det hjälper nagot. Ett annat av vara barn (gud, later som vi har tjugo stycken ungar!) har ett hus byggt 1922 (Jugendstil) och där far man inte byta fönster pga k-märkt. De har innerfönster och det har blivit en stor
  skillnad i värmeförlust.
  I vilket fall som helst hoppas jag att ni kan hitta en lösning till ert fantastiska hus, sa att ni har ännu mer ut av det!
  Lycka till!

  1. Ha ha ja (när man inte ens sett det live) … Vi har innerfönster till alla och de sätts upp på vintern, men de ger kanske en grad i skillnad typ så tyvärr inte tillräckligt trots att de tätas med fetvadd och gud vet allt. Problemet med vinden är att vi har den inredd eller vad man ska säga och där är det VERKLIGEN inte isolerat, det är vacker gammal timmer direkt mot plåttak så man liksom ser plåttaket mellan bjälkarna *hrm* Men vi bryr oss inte om att det ska vara varmt där uppe, där sover vi ändå bara på sommaren, utan fokus ligger på att kunna hålla en dräglig inomhusmiljö en december (behöver inte ens vara 20 grader, men kanske en 15-16 iallafall) när vi har luftpumpen igång på max OCH kaminen eldas och blåser luften runt i rummet. Jag vill inte sätta in element pga förstör känslan, i badrummet var vi TVUGNA att sätta element som kan gå på vintern för att inte frysa sönder rör men det vill jag ju inte ha i resten av huset. ”Problemet” eller vad man ska säga är ju att det är över 4 m i tak så det är väldigt mycket yta som ska värmas och det klarar inte innerfönster, marknadens största luftvärmepump plus en ultramodern täljstenskamin med fläkt av om det är mindre än -1 grad ute på natten. Så något ska jag göra för jag vill verkligen kunna fira jul i Drömmen med pojkarna, år efter år, och att DE ska kunna fira jul där sen med sina eventuella barn.

 6. Vi är mycket med i vår stuga på sommaren, inte minst för att vi är lediga då, men det är guld värt att får en hösthelg och några vinterdagar där också. Vår stuga är liten men byggdes till och fick både badrum (innan: utedass) och lyx som tvättmaskin av min pappa. Nu när den är min och min systers har det firats både jul, nyår och påsk med kyla och snö. Jag tycker det är fint att ni vill kunna vara i Drömmen året om, jag tycker det känns sorgligt att stänga för säsongen som en del gör, och återkomma först nästa år. Lycka till med fönster och annat!

 7. Hej Emma, ett alternativ till att byta ut fönstren kan var att låta tillverka nya innanfönster med energi/isolerglas, det kan räcka för att göra livet mer behagligt i huset, enklare för er också. Kolla upp! /Vänligen Lisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *