I annonssamarbete med DREAMS

Att lättare kunna drömma.

 

Det är svårt att spara.

Eller nej, det är det väl inte alls det. Egentligen. Det finns hur många människor som helst där ute som klarar av att spara finemang; som har en bra pensionsplan, som sparar till lite flytande saker ”som kan hända” och som gör det utan några svårigheter som helst. Som min man till exempel! Han gör ju för tusan inget annat tror jag. Än sparar.

Men för MIG är det svårt att spara – jag har, som jag brukar uttrycka det, ett lite annat spenderarmönster. Jag sparar till pension såklart, och till KONKRETA saker (som att jag lägger en summa varje månad att använda på reor till exempel, till julmarknader och sådär) men jag kan inte säga att det är särskilt lätt eller faller sig väldigt naturligt för mig. Jag är impulsiv, och så har jag ju haft en bra inkomst sen jag började jobba vilket såklart underlättar (eller stjälper, hur man nu väljer att se på det). Så för min del måste jag nästan ha en konkret sak att hänga upp mitt sparande på, en vision om man nu ska uttrycka det lite stort.

 

 

Just det här snappade skaparna av appen Dreams upp. Jag är ju inte ensam om att ha lättare att spara till ett MÅL än till en SUMMA. Vilket på sätt och vis är märkligt eftersom det egentligen är samma sak, bara olika sätt att angripa det. Men det finns ju forskning på det här och med den i ryggen skapades Dreams som i enkla ordalag går ut på att du sparar till en DRÖM, ett MÅL och inte till en summa. Summan kommer på köpet såklart, men visionen är det viktiga.

Tycker själva appen förklarar det så bra själv så vi kikar:

 

 

I appen startar du ett sparmål med utgångspunkt från vad som är din dröm eller ditt mål. Det kan vara något stort som ett bröllop, en resa med kompisarna, en insats till ett nytt boende. Eller något mindre; som den där perfekta julklappen till någon, en heldag i Köpenhamn, en början på de där skorna du suktat efter. Ja, du bestämmer. I mitt fall bestämde jag mig för att sätta upp Jul i Drömmen som slutmål – det är något konkret som jag inte har några problem med att relatera till. Nu vet jag ännu inte den exakta summan eftersom jag inte fått offert från fönsterbyggarna så jag höftade lite i början, men man väljer sin dröm, laddar upp en bild som symboliserar drömmen och sen vilken summa man strävar efter och NÄR målet ska vara nått. Och så räknar appen ut hur mycket du behöver spara per dag till exempel för att nå drömmen på den tiden.

Pengarna förs över från ditt bankkonto i den takt du själv valt, till ett annat konto i Ålandsbanken. Du betalar ingenting för det här eller för appen, Dreams drivs än så länge mest av kapital utifrån och de får även betalt av Ålandsbanken vilket alltså inte innefattar dig. Du kan när som helst plocka ut pengar, allt eller lite, du kan överföra mer eller mindre och så vidare och allt är säkert via BankId såklart – det är ju pengar vi pratar om.

Och för att göra det ÄNNU enklare finns det olika inställningar man kan ställa in på appen som hjälper dig. Triggers till exempel, vilket kan vara ”Autopilot” som ser till att föra över exakt rätt summa per månad så att du når din dröm i tid och på utsatt datum. Bra för dig som verkligen är dedikerad och VET att det ska göras. ”Tjuven” är lite hemligare, den går in och norpar pengar från ditt konto utan att du vet om det (det finns en maxgräns såklart, men några hundra) – bra för dig som inte skulle märka om några hundra försvann och helst inte vill veta om att du sparar tänker jag. ”All In” där du går in med en högre summa nu på en gång och sen trappas det ner mot slutet istället – bra om man sitter på en extra bonus från jobbet till exempel eller andra pengar man kanske möjligtvis skulle lägga på annat om de inte drogs nu – och så vidare.

Kan skriva en hel novell om det här känns det som, men hoppas ni fick en uppfattning om vad det är och hur det fungerar. Någon som har testat? Så snart jag får slutsumman för våra fönster så ska jag gå in och justera summan och slutdatum (slutdatum beror ju lite på hur saftigt detta kommer bli) och sen kommer jag köra bara. Bestämma mig. Eller snarare låta appen ta hand om det på mina villkor – nån superstrukturerad sparare kommer jag nog aldrig bli.

Mer om Dreams och hur den laddas ner med mera hittar du HÄR.

Mer fokus på målet, mindre på summan.

Det funkar för mig.

 

Rekommenderade inlägg

6 kommentarer till “Att lättare kunna drömma.

  1. Jag har appen! Galet nöjd, använder både månadsöverföring och tjuven. Målet är ett par trädgårdsmöbler till sommaren -hoppas hoppas!

  2. Vilken bra app! Supersmart, känns det som.

    Själv är jag mer som din man och sparar på eget bevåg utan ansträngning 🙂 Men det är nog mer för att själva bufferten är målet i sig för mig. Jag får ångest bara av tanken att inte ha buffert så jag lägger undan varje månad på olika sparkonton för olika ändamål (pension, långsiktigt, oförutsedda utgifter, barnet, semester, osv.). Eventuella pengar som blir över i slutet av månaden åker också in på olika sparkonton så fort nästa lön kommer.

  3. Använder också appen! Sparar till min drömresa, om 10 år (100 000 kr = 28 kr om dagen). Sedan några mindre. Semester 2018 (men typ Astrid Lindgrens Värld med barnen etc.) och åt min sambo och hans jakt. Så han varje år har de där tusenlapparna och jag behöver inte sura (hahaha..) över att han tar flera tusenlappar på ett bräde till sin jakt, utan denna summa ser jag nu inte tack vare Dreams.
    Japp, jag äääälskar appen!!!

  4. Hade det inte varit bättre att uppmuntra till att investera pengarna? 0,1% sparränta – det är inte mycket det … Eller har jag missuppfattat?

    1. Investering är en risk JAG inte är bekväm med att uppmuntra läsare till, så sånt tackar jag alltid nej till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.