Att göra mjukseg smörkola.

 

Igår gjorde jag smörkola och la upp en bild på Instagram och det var många som ville ha receptet, och eftersom det är en väldigt god kola kvalar den helt klart in på ”världsgott till jul”-listan so here we go:

DU BEHÖVER:

1 termometer (underlättar enormt)
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk ättika 12%

(Ev smaksättning – här kan du ta vad du vill. Saffran är gott, finrivet apelsinskal likaså. Jag tog lite kanel, och så la jag flingsalt på efteråt).

GÖR SÅHÄR:

Smält smöret i en kastrull. I med resten och koka upp tills sockret har löst sig. Låt sen koka på medelvärme utan lock tills kolan håller önskad temperatur (se längre ner, tar en hel del tid). Håll koll med termometer, när kolan närmar sig 115 grader får man hålla lite extra koll för därefter brukar den klättra ganska fort. Häll smeten i en form med bakplåtspapper, jag tog en enliters sockerkaksform så blir de lite tjockare. När den svalnat något kan du eventuellt strö på lite flingsalt om du vill ha en salt-söt kola, annars är det bara att låta den va. När den har stelnat helt skär du upp den i bitar.

TIPS FÖR EN GOD KOLA:

Rör inte i kolan! Det är skitsvårt, jag vet, men om man rör hela tiden kan den ”sockra sig”. Koka upp under omrörning tills sockret löst sig, sen lägger du ifrån dig sleven. Den kommer inte bränna fast, låt den bubbla på tills den är klar. Vilken temperatur kolan ska hålla när den är klar beror lite på hur du vill ha den, men här är ett riktmärke:

122-125 grader – mjuk kola. Jag tycker 123 är ganska lagom, för jag gillar den mjukseg.
140-45 grader ger en hård kola som är lite seg inuti.
160 grader – då är den karamellfast (aka plomberna åker ut).

Och så får man en perfekt kola!

 

Rekommenderade inlägg

3 thoughts on “Att göra mjukseg smörkola.

  1. Måste bara tipsa, Ica Maxi sålde för något år sedan (gör förhoppningsvis fortfarande) en slev/sked kombinerat med en termometer, alltså kan du röra om och mäta temperaturen samtidigt – en vansinnigt bra uppfinning måste jag få säga.

  2. Något som är vansinnigt gott (förutom flingsaltet ovanpå då)
    är någon tsk grovstött rosmarin i kolasmeten!!
    Jenny

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *