Att ge receptet på Ystads-bomber!

 

Där har ni dom; Limhamnsbomberna.

Som inte alls är från Limhamn, utan hemmagjorda, och därför i denna texten får kallas för Ystadsbomber (gud jag blir lite nervös av att skriva bomb så många gånger – nu har nog regeringen koll på mig) och som är SÅ VANSINNIGT GODA. Eller jag tycker det, iallafall, både som gravid och väldigt ickegravid.

Jag har fått experimentera fram lite men receptet består av en förenklad karlsbaderdeg och en vaniljgrädde-kräm, känns kanske lite meckiga att göra men är SÅ värt det. Tips! Börja med vaniljgräddefluffet så det är klart att användas när bullarna svalnat.

Du behöver:
(20 st)

FÖRENKLAD KARLSBADERDEG

2 ägg
50 gram jäst
2,5 dl mjölk (kall)
10 dl vetemjöl
0,5 msk bakpulver
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker alt vit sirap
0,5 tsk kardemumma

Smula jästen och tillsätt den kalla mjölken, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resten av ingredienserna och kör i din bakmaskin i MINST 15 minuter, degen ska bli smidig och glansig (tillsätt mer mjöl om det är kladdig efter någon minut). Låt jäsa i bunken under bakduk i cirka 1 h.

Ta upp degen och dela den i ca 20 bitar. Rulla varje degbit till bullar. Lägg på plåt under duk och låt jäsa i ca 45 minuter till.

Baka bullarna på 200 grader i mitten av ugnen i cirka 6-8 minuter UTAN att pensla med ägg.

Låt bullarna svalna helt.

 

 

 

Och huvudingrediensen är såklart den fluffiga vaniljgrädden. OBS på att det inte går att jämföra med vanlig vaniljkräm så försök inte fuska.

VANILJGRÄDDEFLUFF

5 dl vaniljkräm
4 dl grädde
3 st gelatinblad

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter. Gör 5 dl vaniljkräm (jag gjorde Marzan på pulver ni vet) och låt svalna. Vispa grädden hårt. Lägg över lite vaniljkräm i en kastrull och låt gelatinbladen försiktigt smälta med den. Vänd ner gelatinblandningen i resten av vaniljkrämen och blanda ordentligt. Vänd ner vaniljkrämen i omgångar i grädden tills du har en slät och fin massa. Stoppa ner fluffet i en spritspåse med slät sprits och låt stelna i kylskåp i minst 2 timmar.

DAGS ATT SKAPA!

Vänd dina vaniljbullar upp och ner och stick ett hål i undersidan med fingret (det är lite lättare än med spritsen). Spritsa in REJÄLT med fluff i bullen underifrån, den ska bli tung och fylld när den är klar. Skäms inte, bara ös på, det hjälper att vinkla spritsen åt olika håll för att verkligen få runt allt.

Smält smör och pensla alla sockerbullar och doppa dom i strösocker blandat med lite vaniljsocker (eller med lite kanel är också gott). NJUT!

Och där har ni alltså receptet på de ökända bomberna. De är såklart inte h u n d r a som de riktiga men jag skulle säga att de är 9 av 10 och det är gott nog.

Baka idag vetja!

 

 

 

 

11 kommentarer till “Att ge receptet på Ystads-bomber!

  1. Jag gjorde typ dessa igår, fast jag friterade och fyllde med nutella. Tips! Det är nästan farligt hur gott det blir 😉

  2. Älskar dina recept och blev väldigt sugen på dessa godingar. Jag må ha dålig fantasi men undrar över följande mening ”Lägg över lite vaniljkräm i en kastrull med och låt gelatinbladen försiktigt smälta med den.” I en kastrull med…vad? Väntar med nyfikenhet. Tack för en ljuvlig blogg med en fin blandning av allt gott.

  3. Smarr!
    På vårt bageri heter dom glassbullar 😊 I dom bullarna smakar fyllningen precis som mjukglass 😛

Lämna ett svar till Anna Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg