Att hitta ett alternativ till allt bakande.

 

Okej, nu tror ni väl att jag har tappat det HELT men ja – det är garn och stickor.

Först; tusen tack för all er omsorg och era tips! Vill inte glömma att säga det i min iver att prata garn.

Och nu:

Jag var inom den lokala syaffären och såg de små raggsockorna som hängde vid garnet och så slog det mig åh! jag vill sticka raggsockor till barnen! Till detta hör då ska ni veta att jag inte alls kan sticka, men tänkte i vanlig Emma-anda att ”hur svårt kan det va?”. Pekade på strumporna och sa till kvinnan i butiken Jag tänkte börja sticka! Gärna strumpor. Det kan väl inte vara så svårt?. Den stackars expediten försökte artigt le och svara så diplomatiskt hon kunde att Jaaaa, alltså, jag själv kan tycka det är lit knepigt med fyra stickor. 

Fyra?! sa jag chockat. Nej gud! Då får det va. Vad kan man mer sticka? Typ i ett stycke. Grytlapp?

Och så slutade det med att jag gick därifrån med två stycken chunky garn, ett set gigantiska stickor och en förhoppning att få ihop en halsduk iallafall. Eller en grytlapp. Vilket som nu kändes mest rimligt när man satte igång.

 

 

Jag kan tycka att det är synd att så mycket kunskap faller i glömska mellan generationer, som att sticka till exempel, men ska jag vara ärlig var det inte av så nobla anledningar jag tänkte sätta igång. Dels var det en fix idé när jag såg raggsockorna, men också har jag som ni vet ett behov av att öva på finmotoriken (och grovmotoriken för den delen) och två stycken stadiga stickor kändes som en bra början. Jag har ju säkert kunnat slätsticka nån gång på mellanstadiet vilket som bekant var ett tag sen, men eftersom jag har noll koll på hur man gör fick Youtube starta igång mig. Youtube, alltså. Förstår ni hur mycket enklare våra barn har det?! På min tid fanns det bannemig ingen Youtube som kunde förklara bråk eller ental för mig så jag förstod (jag kanske skulle haft godkänt i matte om det var nu?) eller som kunde lära mig hur man byter en lampa i en bil eller hur man tvärsågar en list. Nu kan man lära sig a l l t på Youtube – inklusive att sticka. (Visade sig att det satt i muskelminnet när man väl fick hjälp att starta, så jag har nog gjort det i många timmar en gång i tiden).

Så jag har börjat sticka. Slätsticka. En halsduk, eller en grytlapp. Det går inte fort och det blir inte så vackert, men jag g ö r det. Jag är en stickare!

Det, ni.

 

Rekommenderade inlägg

19 kommentarer till “Att hitta ett alternativ till allt bakande.

 1. Härligt!!! Bra att börja med något litet först. Strumpor är inte så svårt om man stickar på rundsticka. Jag har provat en massa olika sätt och till slut (tack vare youtube) hittade jag ett sätt som passade mig. Från tårna och upp och båda sockarna samtidigt. Sååå roligt att sticka sockar till hela familjen. Motverkar stress också! 😀 stort lycka till!

 2. Hahhaha, det blir nog jättebra 🙂 många som stickar nu, lite av en trend och jädrigt bra avkoppling. Snart sitter du och kollar serier och stickar 😉
  Hur gick det hos läkaren du var hos? Hoppas bra 🙂
  Kram å fin helg på dig

 3. Heja dig! Själv älskar jag handarbete och både stickar och virkar. Det är ju trots allt rätt trendigt och har fått ett rejält uppsving (speciellt virkandet som nya höjder för några år sedan då alla gjorde Amigurumis). Kämpa på! Själv är jag helt självlärd vad gäller stickning och har med hjälp av Youtube till och med lyckats sticka en mönsterstickad norgetröja till min son. Det var ett stolt ögonblick!

 4. Älskar med att sticka. Det är på något sätt så lugnande för själen. Ett tips är att kolla in ravelry för massor av stickrecept. Förresten, det du stickat på bilden ser mer rät- än slätstickat ut. 🙂

  Och du, klart du kan sticka strumpor! Som nån sa går det utmärkt att göra med rundstickor. Använd det här mönstret (det har en fläta på baksidan men den brukar jag bara hoppa över) och youtube:a magicloop-teknik, så behöver du bara hantera två stickor. Lycka till!

  https://cdn.starwebserver.se/shops/ratrika/files/91996_low.pdf?_=1476372797

 5. Du det kan bli mycket fint med väldans snyggt garn, och grova stickor, kan jag säga! Har själv varit i stickträsket. Har gjort filtar, grytlappar, mössor, halsdukar, handledsvärmare, benvärmare, pannband, tubhalsdukar …… Bara av ett stycke, bara att sy ihop där man tycker det passar, enklare kan det bara inte bli!! Så jäkla kul.
  Lycka till Emma, kram Sofia

 6. Kanske kan du skaffa möss-stickor…som likson sitter ihop med en vajer och så blir allt en stickar liksom en tubform….då behöver du ”bara” lära dig att maska av för att avsluta mössan. Mössor till kidsen!

 7. Du kan lära dig! För ett år sedan utmanade jag en patient, en kvinna med KOL. Hon hade stickat raggsockor åt mig, jag vet inte om jag vid något tillfälle sagt till henne att jag inte kunde sticka eller hur det kom sig. Jag blev så glad över de där sockorna och hennes arbete att jag utmanade henne – jag skulle lära mig att sticka raggsockor och hon skulle sluta röka. Jag lärde mig att sticka raggsockor, och sedan lovikavantar. Nu har jag stickat och sålt lovikavantar i ett år. I morgon förverkligar jag min dröm, jag hämtar min taxvalp som jag köpt för vantpengarna (jag har stickat och sålt på löpande band) – och hon har slutat röka och hennes värden har förbättrats. Jag vet inte vem av oss som är gladast men man KAN, vad som helst. Bara man vill 🙂 Prova att sticka raggsockor får du se. Det finns hur mycket bra tips och råd som helst på nätet. Annars kan du få råd av mig.

 8. Åh, jag kan tipsa om att sticka hundtröjor! Så kom jag igång igen efter att inte ha hållit i stickor sedan syslöjden.

 9. …och nu kommer negativa jag med pekpinne… Ber om ursäkt för detta men om du har diskbråck i nacken så är kanske inte stickning sådär jättebra för din nacke… Tänk bara på vilken hållning du har på huvudet när du stickar och vad det gör för din nacke. Nu måste man ju såklart leva också även om man har DB men sitt inte för länge med det och titta upp lite då och då. Är bara rädd om dig för jag vet vad DB i nacken kan ställa till med. Kram på dig!

 10. En annan stickningsvariant är Quick loom (finns på panduro) där man bara snurrar garnet runt små piggar i en cirkel ett par varv, sen ”lyfter” man av den undre öglan av piggen och så börjar man snurra igen. Superlätt och svårt att sluta. Kanske något för dina pojkar. Det blir ju tubformat det man gör. Tips iaf! Ha en trevlig fredag.

 11. Åh! Jag är inte ensam att vilja bli en liten tant 😂 Har just flyttat till ett litet samhälle från storstaden och tänkte mygla in mig på någon syjunta här men när du säger youtube så låter det mer bekvämt än att sitta och proppa i sig kakor och lyssna på historier om liggsår och brutna höfter. Wish me luck!

 12. Jag är med i en kyrklig syförening. Massor av glada skratt och roliga historier. Otroligt duktiga kvinnor som gärna delar med sig av allt de kan. Och det är mycket!! Knappt några småkakor men gott bröd och varierat pålägg.
  Ingela

 13. Vad mysigt med stickning! Håller med tankegången om att det är synd att mycket gammal teknik och gammalt hantverk verkar gå förlorat allt mer. Så heja heja för Youtube som du säger, för att det gör det mycket lättare att återupptäcka gamla tekniker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *