Att baka de perfekta mellis-tekakorna!

 

De här tekakorna är Noahs absoluta favorit och funkar så himla bra som mellisbröd mellan lunchen och middagen, eller när man ska iväg på utflykt (dock är de ju allra godast varma och nybakta såklart). Många av er har bett om receptet och här kommer det:

MELLIS-TEKAKOR DELUXE

ca 12 st

1 paket jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2-3 matskedar ljus sirap eller honung
100 g Philadelphia (kan uteslutas, ger bara så saftiga bullar)
ca 12 dl vetemjöl (gärna Special)

(Ev rårivna morötter, hackade nötter eller annat man vill ha i).

 

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Slå över mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig. I med allt, sist mjölet, och knåda i bakmaskinen i minst 10 minuter (om Vetemjöl Special, annars räcker nog hälften). Degen ska vara lite kladdig men hanterbar, känn efter ungefär två minuter och tillsätt mer mjöl om det behövs.

Låt degen jäsa i bunken under bakduk i minst en timme.

Knåda sen ner den och dela i ca 12 bitar. Rulla till bullar och platta ut till tekakor, låt sen jäsa igen under bakduk på plåt i ungefär 30 minuter. Sätt ugnen på 220-225 grader under tiden. När jäsningstiden gått nagga tekakorna med en gaffel och grädda sen mitt i ugnen tills de fått fin färg på över- och undersida (ca 6-7 minuter, men så olika från ugn till ugn). Pensla tekakorna med iskallt vatten direkt när de kommit ur ugnen så behåller de sin mjuka yta!

Och det var allt minsann! Är underbart goda med smör och ost när de fortfarande är varma. Kanske lite knepigt som frukostbröd med tanke på jäsningstiden, men som sagt perfekta på helgerna som mellis. Vill du ha tips på snabba frukostbullar utan jäst kan du kolla HÄR.

Hoppas ni gillar.

 

 

1 kommentar till “Att baka de perfekta mellis-tekakorna!

  1. Ser mycket mumsiga ut, testa att ta mindre av jästen o kall degvätska. Baka ut som vanligt men plasta sedan o ställ in direkt i kylskåp över natten. Ta ut plåten, ta av plasten o låt dem stå tills ugnen är varm. Perfekt när man vill ha nybakat på morgonen utan att behöva gå upp mitt i natten =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg