Att se det växa så det knakar.

 

Tadaaa – ett stycke monstersquash!

Det växer så det knakar i trädgården; jag försöker vattna så sparsamt jag kan på grund av värmen – här är det inte bevattningsförbud ännu och vi har en egen djupborrad brunn som b o r d e klara torkan men man vet ju aldrig. Grannen står lutad mot sin cykel vid grindstolparna (grindstolparna som jag för övrigt drog hela högersidan på bilen mot häromdagen, så kan det gå) och pratar om den varmaste sommaren i mannaminne och hur brunnar sinat runtomkring i bygden och hur skogen verkligen behöver sitt regn.

Jag njuter av sommaren men önskar regn åt alla lantbrukare, skogsägare och trädgårdsälskare.

 

 

Leo drog lyckligt loss den här ur zinkbaljan den växte i och var mäkta imponerad av dess storlek. Jag vet inte riktigt vad man gör med en squash? Vet att man kan fritera blommorna, men resten får jag nog googla mig till så jag vet vad man kan laga när den ska ätas.

Idag är jag nästan bedövande trött – jag tror det innebär att jag har landat. Det brukar vara så på semestern, att det tar ett bra tag innan det smäller till och kroppen fattar att den är ledig och då kommer Den Stora Tröttheten i en tid innan det vänder och  jag blir mer som mig själv igen. Det har varit lite störd nattsömn också förvisso med Noah som krupphostat (så vansinnigt obehagligt) och Leo som haft ont i örat och gud vet allt det varit den senaste veckan, och om det är något jag är värdelös på så är det att hantera sömnbrist. Jag förstår inte hur människor som klarar av sånt där gör? En natt är helt okej men efter natt två och tre börjar jag bli koko på allvar och stryker omkring med halvångest och trötthet. Inte optimalt för en förälder som sagt, men det visste vi ju om från början och där får mannen gå in och vara natthjälte för allas skull. Inatt sov jag dock som en stock så det kan jag inte skylla på – så det är nog garanterat semesterlandande.

Men iallafall; semesterns andra dag och den planeras att innehålla en skvätt pocket i solstol, Hotell Transylvanien 3 på bio och något riktigt gott att äta ikväll.

 

Rekommenderade inlägg

19 thoughts on “Att se det växa så det knakar.

 1. Fantastiska dagar, men jag håller med dig, önskar regn på nätterna.
  Önskar att vi kunde odlat squash (ville inte växa) men kan tipsa dig om att antingen spiralisera den och den i sallad eller följande goda vegetariska plättar:
  Grovriv squash och låt rinna av.
  Koka upp och låt svalna 1 dl quinoa
  Vispa två ägg med 0,75 dl mjöl.
  Riv ett par morötter och en halloumi.
  Blanda allt till en smet och krydda med salt och peppar. Stek till ”plättar”, ät och njuuut 🙂

  Önskar er en härlig dag!

 2. Åh! Om jag skulle ha skördat en sådan skulle jag göra en gratäng:
  Skiva tunt och rosta skivorna lätt i ugnen (för att dra ut vätska) ös ner i en ugnsform och blanda samman grädde med massor av vitlök, mosad fetaost och peppar och häll blandningen i formen. Halvera några småtomater och lägg ovanpå (med snittytan uppåt) och grädda i ugnen tills att gratängen har fått lite färg. Allting sker på en höft när jag lagar denna. Men så otroligt gott blir det!

 3. Hej! Hasse Andersson tipsade en gång i ”Hasses trädgård” om plättar gjorda på squasch. Vi provade hemma och barnen älskade dem, så vi har gjort dem många gånger! Gott och nyttigt. Ingredienserna var bara riven squasch, maizenamjöl, 1-2 ägg, lite bakpulver och vaniljsocker. Ätes med sylt och grädde 🙂

 4. Du ska testa detta: varva skivad squash, tomat och getost i en ugnsform. Ringla på lite olivolja. Strö på hackad basilika, salt, peppar och riven parmesan. Grädda i 225 grader ca 25 minuter. Sååå gott!!

 5. Wocka zukinin med paprika och (röd)lök och krydda enligt smak (jag brukar ha i sallt, peppar, lite vitlök, citron och honung). När du stängt av värmen vänder du i feta. Servera tillsammans med valfritt protein (höna är min favorit).

 6. Skär squash och massa vitlök och fräs i rikligt med olivolja tills det fått färg. Släng i en redig klick smör och hackad färsk basilika. Smaka av med salt och svartpeppar innan du häller alltihop över nykokt pasta. Riv över massa parmesan och njut!

 7. Många rätter kommer det av det gröna guldet. Mina favoriter är lasagne: malet kött och squasch. Gryta med ris, bacon och squash. Soppa. Paj med smörbotten, fyllning av squash, (soltorkade + körsbärs)tomater, mozzarella och vanlig pizzaost, baby spinat, smetana, pinjenöt.

 8. Min mamma gör alltid squashpudding på de största. Googla receptet, jag har det tyvärr inte själv. Det ska vara med mandel och utan bittermandel (tycker jag) för att få rätt smak. God att äta som dessert eller fika, med glass eller grädde och jordgubbssylt. Vissa kallar den falsk ostkaka, hos oss sägervi pumpapudding.
  Härligt att höra att fler skrapar upp sina bilar på sin egna uppfart, så man inte är ensam om klantigheterna🤣 Kram

 9. Har ätit zucchini (som jag brukar kalla den) varende dag i en vecka nu: skivad i sallad, skivad och grillad till kött och korv, eller strimlad och smörstekt istället för pasta. Gott!

 10. Gör godaste vegetariska lasagnen m chili & squash. Googla Helena mitt i smeten – där hittar du den. Lovar, galet god!!

 11. Mycket bra tips här, men lite bakat. Min mamma brukade göra en mjuk kaka på squash, den blev väldigt saftig och god. Jag tror att det var nötter eller mandel i den och typ morotskakskryddor (men ingen glasyr, dock god med typ vispad grädde och bär).
  Jag tror inte att du kommer ha problem att göra av med skörden! 🙂

  1. Det är nog typ samma som jag tänkte tipsa om 👍🏻 För många år sedan hade jag en kollega som odlade jättestora squash och fick då tipset att testa Squashkaka som är som morotskaka fast med squash istället för morötter. Bara att googla så finns det recept 😃👍🏻

 12. Åh vad bra recept ovan. Något jag hade o Berlin flera år sedan var grillad zucchini i ugnen du sedan fyller med ris blandning och sedan grillar med riven ost på. Ta bort det vattniga och fröna på insidan först med en sked så där lite från och släng bort. Håller med att zucchini kaka är ur gött. Och faktiskt är zucchini soppa jätte gott. Själv gillar de mest när de är.lite mindre och inte då vattniga då de tappar smaken lite. Plocka när de är morot storlek ungefär.

 13. Oj, vilken jättesquash! Jag tycker att squash i alla former smakar blääää… men coolt ändå att odla en sån där jätte 🙂

 14. Ser att du har fatt massor av recept. Chtney, zucchinikaka, ratatouille, fylla med köttfärs eller vegetariskt och toppa med ost…… Man kan faktiskt frysa in dem so de är. Det blir lite vattnigare, men gar bra att ha i pastasas ed. när vintern kommer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *