Att ha gjort KarlOskar-dagarna!

Nu är det vardag på riktigt här hemma, med start idag.

Förra veckan var bara en mjukstart men från och med idag är skolor och förskolor och gud vet allt igång, och jobb som inte kan stretchas längre måste tas om hand. Men om vi börjar med vad vi gjorde i helgen så kan jag ha helg i huvudet ett litet tag till tänkte jag.

 

 

I lördags var det KarlOskar-dagarna i Växjö! Det är andra gången vi är där; det ligger ju så sent på säsongen att det inte alltid är möjligt, men de år vi kan är det ganska mysigt att vandra omkring och titta på det som nog mest kan beskrivas som ett stadskalas.

Vi kom redan vid 10 och då var det behagligt med folk – framåt slutet var det lite för mycket folk för min smak (klarar inte riktigt trånga folksamlingar på gågator när man ska försöka ta sig fram).

 

 

Vi startade med lite gott som sig bör.

 

 

Polisen och brandkåren fanns på plats och hade öppnat upp sina fordon så att alla barn som ville kunde kravla in i både polisbil och brandbil. Blir lika blödig av det varje gång; tycker det är så fint när man har möjlighet att göra nåt sånt för barnen och tar den möjligheten. Stora, långa poliser som satt på huk och pratade med storögda barn på torget kan vara topp 10 på fina saker, faktiskt.

Efter ett tag fick jag själv syn på FAK i ögonvrån (Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund), tecknade åt mannen och älgade iväg över torget för att ivrigt förhöra mig om utbildningar, krav och annat. Detta är väl egentligen ett helt annat inlägg, men ja – jag är alltså en av de som är fast övertygade om att vi som land kommer hamna i en situation där vi måste klara oss själva och är också väldigt medveten om hur extremt lite kunskap vi har för just det om man ser på individnivå. Jag läser preppingböcker, lägger upp planer med min lika övertygade mamma och vill absolut vara med i nån form av frivilligorganisation där jag kan få lära mig saker och där jag kan få hjälpa till med att köra ut till exempel vatten och förnödenheter där det behövs (äldreboenden, sjuka osv).

Ni tycker säkert att jag är knäpp, jag förstår det. Okunskap skrämmer bara livet ur mig och jag vill verkligen lära mig det mest basala.

 

 

Från frivilligkårens bandvagnar till ballongdjur!

En gata i Växjö hade gjorts till en ”barngata” med bara saker för de små.

 

 

Som att få prova på cirkus, till exempel!

Leo var grym <3

 

 

Sen åt vi indiskt!

Ååååååå det finns inget jag saknar så mycket i Ystad som indiskt. Starkt ska det vara, och ätas med enbart naan.

 

 

Och sen fick pojkarna syn på ballonger.

 

 

Och jag tog mig fram genom folkhavet med två gigantiska ballonger som envisades med att slå mig i huvudet (ni som vet ni vet exakt hur det är, än värre när där fästa på barnvagnen) och höll krampaktigt i en påse från Hemmakväll för viss lugnande effekt. Ingen folksamling här dock på grund av på parkeringen.

Och så åkte vi hem igen och en lördag var alldeles förträffligt spenderad i Växjö!

Och nu var det vardag sägs det ja.

 

Rekommenderade inlägg

11 thoughts on “Att ha gjort KarlOskar-dagarna!

 1. Åh vilken ångest detta gav mig! Att vi som land kommer att komma i en situation där vi kommer att behöva köra ut vatten… Min fråga är då till dig, hur står man ut i den känslan, hur kan man vara så glad, hur gör man framtidsplaner? Jag får bara panik :-0

  1. För mig hjälper det att känna mig förberedd. Är jag trygg i hur jag kan hjälpa andra och hur vi som familj kan klara oss om el/vatten/etc försvinner så är det ju lättare. Det är inget som upptar all min tid, men jag tänker absolut på det.

 2. Jag är inte prepper ut i fingerspetsarna, men för ett par år sedan upplevde jag ett liknande behov – dvs ta kontroll över vad jag själv kan göra OM något skulle hända. Har sedan dess gått en hel massa kurser om överlevnad i skog och natur, egenodling, klättring (!) och jakt. Har tex en vandringsryggsäck i förrådet som är förberedd med de förnödenheter som kan tänkas behövas i en nödsituation. För mig har prio helt enkelt varit att lära mig sådant som mina far och morföräldrar till stor del kunde utan vidare utbildning i ämnet. Tror och tycker inte alls att det är särskilt knäppt 🙂

  1. Jamen exakt! Kunskapen har försvunnit i generationer och de flesta står helt rådvilla. Jag har tittat på kurser men hittar bara ”överleva-i-naturen-kurser” där man ska vandra 70 mil och det är inte riktigt det jag vill ha; jag vill lära mig annat. Som hur man renar vatten, förvarar tex kött eller fisk utan kylskåp, hur man saltar mat för hållbarhet och så vidare. Vi har ju det förhållandevis bra med sommarstället eftersom vi kan åka dit och ha tillgång till kamin, sjö, skog och odlingsmöjligheter – men jag vill lära mig mer. Och alla de som bor tex i lägenhet och förväntas värma upp den utan el? Det skulle bli kaos.

   1. Du kan väl dra igång en sån kurs! Tycker också det är svårt att hitta nån bra. Har du sett Preppers på Netflix? Sverige har ju bara 3 dagars krisberedskap så slutar lastbilarna köra så kommer maten ta slut. Detta stressar mig också, känner att jag vill lära mig mer om att samla in ätliga växter i naturen och klara mig off-grid…

 3. Förstår du HUR skönt det var att läsa att någon annan i detta land tänker som jag! Jag vågar knappt prata om hur det skulle gå om någon form av kris drabbar oss. Folk i allmänhet tycker att jag är helt kass… För övrigt så gillar jag, eller gillar är väl egentligen fel ord, kan inte riktigt beskriva med ord hur jag tänker men med mina katastroftankar så tycker jag om att tänka på sådant som gör mig lite beredd iaf… För övrigt så älskar jag zombiesar så om det blir en zombieapokalyps så har du en här som är redo 😉

  1. Hihi, här är en till! Älskar zombies, och pratar om zombieapokalyps då o då, både på jobbet och hemma, haha.
   Har ni sett ”Den blomstertid nu kommer”? Då tänkte jag på hur dåligt förberedda alla är…
   Om någon har fler katastrof-filmer- ge mig förslag 🙂

 4. Eget inlägg om FAK, prepper etc tack! Superspännande att höra mer om! Bor i Frankrike och vi fick klara oss i fyra dagar utan el i januari med två små barn…. efter en storm 2009. Blev så ohyggligt tydligt hur sårbara vi är och vårt samhälle så fort det inte finns el eller bensin … har sedan dess tagit ett par beslut i huset med tanken att vi ska bättre klara en sån situation i framtiden….

 5. Berätta mer om hur vi ska klara oss själva!
  Jag har införskaffat överlevnadskit i form sv kokkärl över öppen eld. Mat på konserver. Ska skaffa batteridriven radio, men sen då? Tipsa gärna!

  1. Jag känner ju själv att jag behöver en kurs :S Konserver, passerade tomater, torrvaror och annat som håller sig länge är ju bra, vevladdare till mobil, transistorradio, antibiotika. Men jag tänker mer när det tar slut? Då vill jag veta hur jag kan rena tex sjövatten utan avancerade kapslar, hur jag förvarar fisk/kött (salta? torka? hur? röka? hur?), hur jag kan fånga småvilt eller vad som är bra att ha i en djupbädd tex. Sånt man visste en gång i tiden men som glömts bort med generationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *