I annonssamarbete med COLORAMA YSTAD & JOTUN

Att blanda en egen färg!

 

Jag ska göra en grej för Midbec i slutet av månaden, och med det blev det så att Leos rum blev i behov av en make over. Det har vi pratat om att göra ganska länge (som ni vet målar jag om vartannat år som minst) och nu fick jag sparken jag behövde för att sätta igång. Och jag hade sån himla tur att jag fick ett mail av Colorama här i Ystad för någon vecka sen som frågade om jag inte hade något projekt på gång – för det hade jag ju! Och det är så extremt sällan det finns tillfällen att arbeta med lokala företag, så jag tycker alltid det är extra roligt när det väl händer.

Så i veckan var jag där för att blanda ihop min färg, och idag var det dags att hämta den! Jag blandar ju oftast ihop mina väggfärger ”själv”, det är liksom sällan det finns någon klar som är e x a k t som jag vill ha den, och eftersom jag får en hel del frågor om hur man gör tänkte jag försöka bena ut det här.

 

 

Jag brukar starta med att hitta en färg som är så nära den jag hade tänkt som möjligt. För oftast finns det ju en riktigt bra grund att utgå ifrån – kanske en blå du vill ha lite mer ”smutsig” eller en gul som ska vara ”lite mer som den där men inte så mycket grönt utan mer som den där” och så vidare. Då är det lättast att komma in med ett färgprov som är närmast det du hade tänkt.

 

 

Sen ber du om hjälp!

Det här är Edina som står och blandar mig färg på bilden. Jag visade ett färgprov på en kulör jag tyckte om men som jag ville ha ”lite smutsigare, lite mer grön och aningen mindre mättad” och så startade processen. I deras datorer ändrar man receptet genom att till exempel addera gult, grönt, svart och så vidare i olika styrkor och så mixas det i en provburk. Man testar med att addera till exempel en halv del svart, mixar ihop det och gör sen en strykning på ett papper som snabb-torkas. När den är torr tittar man på färgprovet och lägger till olika delar tills man är nöjd, helt enkelt. I det här fallet tog det tre försök innan vi hittade exakt den jag hade i huvudet.

(Och var inte orolig över att känna dig ”jobbig” – de allra flesta som jobbar med färg tycker att det är riktigt kul att få göra en specialblandning och laborera fram precis det du vill ha, har hittills inte mött en affär som suckat utan snarare tvärtom).

 

 

Här blandas min färg i en 10-litershink eftersom den är godkänd och klar!

Jag valde Jotun Pure Color eftersom den är det mattaste matta du kan hitta, och jag älskar att ha mina väggar så matta det bara går. Just det – om du ska provmåla din färg hemma så tänk på att provburkarna alltid innehåller en högre glansgrad så om du väljer en helmatt bas sen kommer färgen upplevas som ”djupare” än den gör från provburken.

 

 

När kulören väl är klar brukar jag använda den till att sätta ihop en ”färgkarta” för egen del – mest för att få en idé om vilka olika nyanser jag vill ha i rummet. Biten med lite vitt på är min färg; dock ser den mycket gråare ut på den här bilden än den gör i verkligheten så ni ska få en bättre bild när den väl är uppe sen. Och färgproverna runtomkring är accentfärger som kommer finnas i rummet; en hel del lejongult (den här ska tex upp på ett par bordsben och mindre detaljer), djup teal och en grå som slår lite åt lila nästan. Detta är alltså dels för egen inspiration men också för att jag ska veta vilka kulörer jag vill ha om jag målar om nån av skåpen (kommer måla om två skåp) så att jag ser att det funkar ihop.

 

 

Och sen kan man ta sin alldeles egentillverkade färg och åka hem och sätta igång!

Jag ÄLSKAR att experimentera med färger; det är så himla roligt att få vara med på hel processen själv och i slutändan ha en kulör som fötts ur ens egen fantasi och som ingen annan hittills har. Varför begränsa sig till fasta färger om man inte måste? Visst är det en fantastisk tjänst att ha färdiga färgkartor att använda sig av, men i de fallen man inte hittar exakt vad man söker så kan man ju faktiskt ordna det själv.

Så nu – nu ska jag upp och tejpa, spackla och röja för imorgon ska Leos rum få två lager av supermatt, nyblandad färg! Något av det roligaste jag vet, faktiskt.

 

 

I reklamsamarbete med colorama ystad & jotun

 

Rekommenderade inlägg

6 thoughts on “Att blanda en egen färg!

  1. Jag är så otroligt fascinerad över ditt målande! Jag vill inte låta negativ (jag målar ALDRIG om, så du förstår att vi är långt ifrån varandra 🙂 ) men tänker du aldrig att det är tråkigt att veta att du snart tröttnar på den nya, fina färgen? Jag menar, att det känns som lite arbete förgäves, att ta fram helt egna nyanser och allt? Jag fattar liksom inte att du orkar, men hoppas att du inte tar kommentaren som kritik, jag är bara nyfiken på hur tankarna går. Trevlig helg!

    1. Nej tvärtom! Det är ju en hobby för mig! Som att åka skidor är för en del. Där kan man ju också säga ”är det inte tråkigt att åka ner för backen, den kommer ju ta slut och sen måste du åka samma backe en gång till?”. Det är ju själva ÅKANDET (alltså målandet och processen runt det i mitt fall) som är grejen, inte att fokusera på att backen tar slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *