Att göra världsgod äppelkaka!

 

Jag har hittat ett så HIMLA gott recept på äppelkaka – så gott att det efterfrågats tre gånger här hemma de senaste dagarna. En alldeles saftig, mjuk kaka med lagom mängd äpplen och som inte är det minsta lilla torr utan bara himmelrike. Receptet hittade jag hos Fredrik (som har några av de bästa bakrecepten tycker jag) och det har alltså blivit en storfavorit! Så god att man inte ens behöver vaniljsås till den här tycker jag. Hans kaka är gjort i långpanna, men jag delade smeten på två springformar istället; gick bra det också.

Receptet kommer här:

Till topping:

4 äpplen
0.5 dl strösocker
1 msk kanel
2 tsk nymalen kardemumma

Kakan:
175 gram rumsvarmt smör
4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 ägg
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en stor ugnsform på cirka 25×30 cm med bakplåtspapper. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda socker, kanel och kardemumma och vänd äppelklyftorna i blandningen. Vispa smör, socker och vaniljsocker poröst. Vispa i äggen och mjölken. Blanda vetemjöl med bakpulvret och blanda sedan ner i smeten.

Häll smeten i formen och fördela äppelklyftorna över hela.
Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30-35 minuter. Känn med en sticka i mitten som ska komma ur ren.
Låt kakan svalna något innan du skär upp den i rutor. Pudra med florsocker och njut!

Så nu har ni ännu ett recept att ge er i kast med om ni har mängder av äpplen i trädgården.

<3

 

3 kommentarer till “Att göra världsgod äppelkaka!

  1. Hej,
    Är receptet du angivet tänkt att hällas upp i 2 st springformar eller har du anpassat receptet till 1 st springform? Det verkade så smarrigt så är sugen på att testa!

    1. Nej som det står är det tänkt till en långpanna, men jag delade smeten i två springformar och det gick fint 🙂 Så vill du bara ha en springform så halvera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg