Att bygga bröstpanel!

 

Ni var många som frågade hur vi byggde bröstpanelen i Leos rum, och nu har jag inte fotat alla steg i processen men hoppas kunna förklara ändå.

Såhär såg det alltså ut när jag var klar med min del, målandet, och Världens Bästa Hantverkare skulle komma och bygga panelen. Från början hade jag tänkt att jag skulle ha en ”utomliggande” panel (gud jag är sämst på att förklara sånt här) – alltså där själva fyrkanterna skulle STÅ UT från väggen istället för att bilda mönster genom att gå in. Fattar ni? Jag hade tänkt använda tunna, detaljerade lister på kanske 2 cm i bredd till själva fyrkanterna som skapas mot väggen, men det visade sig vara helt freakin omöjligt att få tag på annat än rak list i den storleken på samtliga byggvaruhus i Skåne – och att det jag letade efter nog enklast skulle gå att hitta i en ram-affär.

(Sen kom jag på att d-cor säkert hade och det hade dom såklart, men det var dagen innan hantverkaren skulle komma så jag fick tänka nytt).

 

 

Här är min livräddare i alla typer av projekt. Han har precis satt upp det som ska bli den övre delen av panelen; en bred bröstlist som man hittar överallt. Det är liksom avslutet på panelen uppåt, och den befintliga golvlisten avslutet neråt.

Höjden på panelen var inte så svårt i det här fallet då jag ville att den skulle smälta ihop med fönstret, så den går liksom ihop med den delen av fönsterlisten som sticker ut.

 

 

Det här är alltså vad min stackars hantverkare har att arbeta med när det gäller mig. Jag brukar ju alltid säga ”så byggde han detta efter en slarvig skiss av mig” och det här är exempel på en sådan slarvig skiss. Här uppe ser man alltså min lösning på att inte ha listerna som skapade rutmönstret liggande utanpå, och jag vet inte ens vad allt heter utan har kallat det ”förlängning” och ”list”.

Vad jag menar med denna är alltså att den befintliga golvlisten byggs på uppåt med en list (slät) och samma sak sker med bröstlisten – den byggs på neråt (det som är lila och kallas förlängning på bilden). Förlängningen ovanför golvlisten är bredare för att jag vill att ”tyngden” på panelen för ögat ska vara längst ner och inte i toppen.

Detta gjorde jag för att jag rent estetiskt ville ha lite mindre och fyrkantiga rutor för ögat. Om ni tänker bort det lila och att de rosa strecken går från golvlist till bröstlist så ser ni hur ”rutorna” blir avlånga och större istället. Så har vi det på Drömmens badrum till exempel, men här ville jag göra en nättare ruta eftersom det var ett litet rum.

 

 

Och här har han gjort verklighet av min snurriga skiss! Och panelen har målats in.

Bröstlisten består som sagt av en bred list från en byggaffär, det andra är tjockare plywood. Och så lite fog för att få det jämnt mellan skårorna här och där (golvet är ju inte helt rakt i såna här hus). Tadaaa! Det är även fejkat så det ser ut som om panelen fortsätter bakom elementet men det gör den inte, bara en decimeter ungefär.

Den är först grundmålar för att inte läcka från kvistar, och sen målad två gånger. Jag tog väggfärgen här, man ska väl allra helst köra snickerifärg men så har jag gjort förr och det funkar bra om det nu inte är en plats med massa slitage.

 

 

Och så kronan – tapeten!

Trots allt byggstök och trots bristen på möbler eller pynt är den slående vacker. Älskar just precis det här ögonblicket; när allt är klart och man ska få börja pynta.

 

 

Ja, och så blev det såhär, men det vet ni ju.

Hoppas jag kunde ge lite svar på hur vi gjorde panelen, jag är verkligen inte bra på termer eller sådär när det kommer till bygg och jag gör horribla skisser – men med en hantverkare/hjälp som fattar dig, lite plywood, ett lod för att få det rakt, en bröstlist och en skvätt fog kan du bygga dig prick vilken bröstpanel du vill!

Det gör ju väldigt mycket för känslan, särskilt mot en tapet tycker jag.

 

 

 

6 kommentarer till “Att bygga bröstpanel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg