Att ha jultraditioner.

 

Hur brukar er julafton se ut?

Så här är våran:

 

 

Mamma och Göran har kommit en eller två dagar innan julafton, så vi är sju hundar i huset. Bara det är mysigt. Och när barnen vaknar på morgonen har tomten redan varit där en första gång! Oftast har han ätit gröt, stökat till en hel del, kanske glömt sina glasögon eller lämnat fotspår vid kakelugnen och sådär – men han har även lagt ut paketet under granen!

 

 

Och i julstrumporna minsann!

Mycket bra tycker jag, för då har barnen varsitt paket att öppna redan på morgonen när de vaknar och väntan blir inte så lång.

 

 

(Oftast portionerar vi ut det lite under dagen med ett paket att öppna här eller där, så är de sysselsatta. Gäller även för morföräldrar, de kan också behöva lite paket så väntan inte blir så lång).

 

 

Man gör sig julfin!

 

 

Sen äts det minsann!

Typ en lite senare lunch skulle man väl kunna säga, full med det vi gillar. Inte det mest traditionella julbordet kanske, men några av de klassiska sakerna finns alltid med och så blandas det upp med sådant som vi är sugna på och som kanske inte alls är jul.

Sen Kalle Anka! Måste se Kalle Anka.

 

 

TOMTEN KOMMER!!!!

Det är ju då det blir action, det vet väl alla.

 

 

Efter tomtens besök och alla klappar är öppnade är det fri lek, vilket oftast innebär att alla drar sig tillbaka med sina paket och läser/doftar/duttar/skruvar/bygger en liten stund. Sen är det kvällsmat vilket oftast bara blir en slags matig fika med saker som blev över från lunchen, plus gröt för de som vill ha det. Och massa bakat!

Och sen är oftast julafton slut och alla är mätta och nöjda och glada när de går och lägger sig <3

Ja. Lite så firar vi.

3 kommentarer till “Att ha jultraditioner.

  1. Vi vaknar på julaftons morgon, kokar kaffe och hör lite smörgåsar. Våra tonårsbarn väcker vi oftast och då öppnar vi alla paket som legat under granen minst 3 veckor orörda och skriker. Vi drar ut på morgonen för att sedan göra oss julfina för att titta på Kalle.
    Vi äter mat, bara det vi tycker om! Sedan njuter vi av varandra och bara är. Det är bara vi och ingen stress. Älskar det!
    Önskar dig en fin Lucia 🙏🏻

  2. Det där med Kalle Anka klockan 3 är magiskt. Det skippar man inte hur som helst. Det märktes tydligt för några år sen när dottern, kanske 22-23 år gammal, röt i med sin storebror. Han tyckte inte att det var så viktigt med Kalle Anka.
    ”Det kan man ju se på datorn när som helst” sa han.
    ”Nu sätter du dig här och tittar på Kalle Anka med oss!!!! Det är TRADITION!!!!” gapade dottern så högt att sonen damp ner i soffan av ren förvåning. Det hade han nog inte väntat sig, att syrran kunde säga ifrån på skarpen på det viset.
    Men nu vet han vad som gäller.

    Härligt med barn, både stora och små. :):)

  3. Så kul inlägg. Traditioner känns viktiga! 🙂 Ska bli så kul att skapa nya. Vi firar andra julen i Sverige nu, första i vårt nya hus och sista julen som bara två i familjen eftersom vårt första barn föds i vår. För första gången sedan vi flyttade ihop har vi ännu inte skaffat gran, men det kommer nog snart. Vi brukade ta in den redan till första december. Det ska bli riktigt spännande att se hur traditionerna kommer att bli. Förra året och i år blir det jullunch hos sambons far och hans familj. Förra året var det julfrukost med sambons mamma men i år blir det istället julmiddag hos oss med sambons mamma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rekommenderade inlägg