Att lista sånt man kan roa sig med när det är vinter.

Eftersom det är mörkt och blåsigt och solen sällan vågar sig fram är vi en hel del som kämpar med att det är vinter nu. Jag gör, iallafall. Den här vintern känns evighetslång, vilket på ett sätt är lite märkligt? Jag trodde att efter den här sommaren som aldrig tog slut så skulle jag vara mycket mer rustad att ta mig an vintermörker och kyla än andra år när sommaren knappt kommit på besök.

Så jag tänkte att vi kunde pigga upp oss med att lista saker som man faktiskt kan passa på att göra när det är vinter? Sånt som inte är så väderberoende utan bara är bra för själen, oavsett om det spöregnar eller är kristallklart vinterväder.

 

 

Varma drycker!

För mig som inte dricker kaffe är varma drycker något som nästan uteslutet hör till hösten och vintern på något vis. Chai, varm choklad – mmmm. Att sitta nånstans med en vän och med händerna runt en varm kopp choklad är ju faktiskt inte alls så jobbigt.

 

 

Sovmorgnar.

Kanske inte på vardagarna då eftersom man förväntas uträtta saker, men när det är helg är det ju förbaskat mycket lättare att sova länge eftersom ljuset inte väcker en. Man kan också gå och lägga sig tidigare och mysa ner sig framför en film om man vill det, eller dra sig lite extra på lördagsmorgonen eftersom det ju i vilket fall inte riktigt känns som det är morgon. Det får man anamma tycker jag.

 

 

Man kan leta upp nya, mysiga ställen att umgås på!

Bara för att man inte kan vara ute så innebär det ju inte att man inte kan umgås; man kan hitta små fik på ställen man inte skulle besöka en het sommardag (då det oftast blir uteserveringen) och så kan man sitta där och dricka den där chokladen och ha tjocka lager av stickade tröjor på sig och känna sig fasligt mysig i största allmänhet.

 

 

Man kan starta en ny hobby!

Köra vandvangn, till exempel, eller lära sig franska. Det är ju de två jag siktat in mig på. Kan i och för sig vara nån slags kris, vad vet jag? Men om det är det så bör kriser bejakas i största allmänhet anser jag, så ut och hitta en ny hobby vetja. Det blir kul.

 

 

Man kan passa på att gå på knasiga fester, roliga butiksevent eller vad som helst som innebär att man får sätta på sig något kul och träffa folk man skrattar med. Skratta bör man göra extra mycket på vintern, det sätter fart på livsandarna. Om man bor nånstans där det inte sker så mycket kan man arrangera det själv. Pyjamasparty, brädspelskväll, bioafton i vardagsrummet, matlagningsafton med tema och så vidare.

 

 

Om det snöar ute, om man har sån tur, kan man ha snö i skägget. Det slår det mesta.

 

 

Man kan ha gäster!

Så ofta och så länge som man orkar. Att bara ha någon hemma, utöver familjen man ser varje dag, som man tycker om gör ju underverk. Det behöver ju inte vara så avancerat heller; en långfrukost, en stund tillsammans i soffan på kvällen innan man somnar, någon extra att laga mat till. De får gärna ha med sig hund också, eller flera. Då blir det extra bra. Det här tyckte jag var särskilt viktigt innan jag själv fick en familj; att skapa familjetillfällen på annat sätt liksom.

 

 

Ta hand om sig själv.

Det är vintern utmärkt för! Eftersom man kan starta kvällarna tidigare finns det på nåt sätt mer tid till att dutta, smörja, lägga mask och olja in. Jag har aldrig så stor hudvårdsrutin som den här tiden på året; det är som om att ta hand om utsidan på nåt sätt också hjälper insidan att längta mindre efter sommar. För det är förbaskat skönt att ha den där lilla tiden för sig själv då man kan smörja in sig med omsorg och göra sådant som är ”bara för en själv”.

 

 

Och man kan läsa!

Läsa är ju underbart när man har tiden till det, och det kan man ta sig på vintern. Läsa med barnen eller läsa själv, i badet eller i sängen innan man somnar. Om man inte hinner så är ljudbok ett hett tips; sätt på en ljudbok när du lagar mat eller när du kör bil och vips har du läst hur många böcker som helst. Eller poddar! Poddar är också bra. Allt som ger energi är tillåtet.

Jo.

Om man bara spaltar ner det så känns det ju ganska okej ändå, eller? Och i vilket fall är det ju bara en liten tid. Snart är vi där igen, med längre dagar, rosenrabatter och örtodlingar.

Och tills dess kan vi ju lika gärna njuta av det vi kan, inte sant?

 

 

 

 

 

Rekommenderade inlägg

7 thoughts on “Att lista sånt man kan roa sig med när det är vinter.

 1. Tack för bra tips, undrar om den där underbara vardagsrummet är det något café?
  Ha en fortsatt skön helg.
  /Stina

 2. Hej och god fortsättning 😊
  Ville bara tipsa om ett bra knep när man vill lära sig ett nytt språk och det är att ta en film man kan utantill och sen välja det språket, på så sätt kan man lyssna och särskilja fraser på ett annat sätt. Detta har hjälpt mig både med tyska och franska.
  Lycka till och jag är säker på att du kommer klara det.

 3. Åh, bra idéer. Jag tycker om vintern, gå runt i gamla parker, trädgårdar, hitta nya caféer, gå i blomster affär och lukta på jord och se lite fint, sitta hemma och dricka champagne… Haha.

 4. Låter ju härligt! Men jag har inte tid med detta på vintern. Då åker vi skidor så mycket det bara går på alla lädder. Idag i backen 10-16 😊

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *