Att ha påbörjat förra sommarens projekt.

 

Ja där är jag i full färd –

men vad vadå?

Jo, förra sommarens projekt: det som aldrig blev av eftersom torkan var så intensiv att jag inte kunde påbörja eftersom jag inte skulle kunnat avsluta då man behövde ransonera med vattnet. Vi har en djup-djup-borrad brunn här men jag ville inte ta några risker så det fick gå på sparlåga. Men i år? I år regnar det och jag oroar mig inte för vattnet och dessutom hade jag sorg i kroppen som behövde ut. Ni vet. När Tooka dog målade jag i veckor, nästan maniskt, för att fly. För jag gör så, flyr, och tar in det lite i taget istället eftersom det är det enda sätt jag kan.

Och nu blev flykten bland annat det här:

 

 

 

Ja! Min gavel-rabatt håller på att ta form!

Jag fick bara för mig att det måste göras och tre timmar senare såg det ut såhär; tre djupa gropar grävda och tre saker planterade, all grässvål uppgrävd och jorden redo för tidningspapper och ny planteringsjord. Jag hade ingen aning om hur man förvandlar en gräsmatta till en rabatt men Google är min vän och såhär blir det nog kanon. Kantstål fick jag upp också i bara farten och tillslut värkte prick allt i kroppen och jag fick sluta för nu. Nu är ju den jobbiga biten gjord; nu börjar det roliga.

 

 

 

Det höga trädet är en vit Wisteria jag spontanköpte på Åbergs och lyckades få med mig i bilen (stor bil, två hundkoppel och lite svärande så gick det) och som jag hoppas ska växa sig monstruös och klättra över fönstret med sina vita, hängande klasar om något år. Det är en skyddad och varm plats så förutsättningarna borde vara de bästa.

Håll tummarna, snälla, det vore fantastiskt om den trivdes. Redan nu kan man se den när man sitter i badet eller står och duschar och bara det ger en känsla av trädgårdslycka.

 

 

 

Och så två stycken barrotade rosor fick jag ner; två Frühringsgold som jag hoppas ska trivas lika bra de också. Tänker att det räcker med en klätterväxt i den rabatten, så de två rosorna och sen ska jag fylla på med annat såklart men tror att det får vänta tills jag varit på plantskolan i Ystad eftersom de har fantastiska perenner och allt jag köpte till flaggstångsrabatten där har varit av fantastiskt fin kvalitet och jag vill göra det ordentligt. Lavendel längst fram blir det iallafall, och sen får jag se vad jag fyller upp med när det gäller resten.

En gavelrabatt är grävd, äntligen.

Ibland får man ha lite tålamod och ibland är det bara att köra.

 

Rekommenderade inlägg

7 kommentarer till “Att ha påbörjat förra sommarens projekt.

 1. Hej
  Vill inte förstöra din glädje över wisterian, men jag gjorde precis som du planterade en wisteria mot ett trähus med följden att den trivdes så bra att den efter ett par år sprängt sönder flera träribbor i fasaden och borrat sig genom halva huset. Den klättrar inte bara utanpå utan in genom plankorna. Hos oss blommar den numera fantastiskt men vi ska försöka flytta på den i höst, få se hur det går:). Så du vet:)

 2. Ursäkta men en dum fråga: Tidningspapper????
  Något nytt som jag missat?
  Lycka till……….
  kram Stina

 3. Ursäkta men en dum fråga:
  Tidningspapper???
  Är det i stället för fiberduk?
  Något jag har missat………….
  Ha det så bra och lycka till……………
  /Stina

 4. Lycka till med din nya rabatt. 🍀🙌
  Rosor är fantastisk, men blåregn är superkanon.
  Vilken färg har du tagit, blåregn. De ser episka ut när de blommar.

  Det viktigt att du inte köper den billiga gräsfrön.
  Speciellt i billiga frön är gräs som inte har någon verksamhet i en gräsmatta.

  Men de här sorterna tolererar inte veckovis klippning alls. Konsekvensen: Omedelbart efter såning förflyttar de snabbväxande gräsfrön krossa de långsamt växande gräset, och i slutet av sommaren finns stora hål i gräsmatta

  Vi föredrar den normal gräsmattan. 🙂
   Det kännetecknas av högre torrkompatibilitet och lägre underhållsarbete. I tillväxtfasen bör klippas även en gång i veckan, under sommarmånaderna men det räcker bara varannan vecka att skära. En speciell form av nytta gräsmattan är sport och spela gräsmatta. De grästyper som används är särskilt robusta mot laster. Underhållet är dock lite högre än standardgräset: På sommaren ska du klippa med veckovisa intervaller – och mycket vatten på kväll

  Skugggräs är lämplig för platser med lite solsken. Om du bara har några mörka hörn i din trädgård, bör du bara plantera skugggräs där och välja ett normalt, icke-ljuskänsligt frö på den återstående ytan.

  Jag hoppas att jag kunde hjälpa dig något Emma.. 🙂
  Kram Liz

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *