Att ha dagen före någons födelsedag!

 

Där står det älskade lilla Spöket och sträcker på sig. Det är nog något av det roligaste med vinthundar; sättet de gör nästan yoga när de behöver sträcka ut och positionerna de har när de sover. Spöket och Prosten sover på samma sätt; hoprullade som kringlor och gärna bredvid varann, medan Haggis kan sova på precis samma sätt som Tant och Tooka kunde: på rygg med benen rakt upp i luften. När Tant levde använde ju Spöket henne som värmedyna och sov gärna ovanpå Tants rygg och det gör hon ibland med Prosten också nu när Tant inte längre finns, men jag tror att han är lite för liten för att det ska vara riktigt bekvämt så det blir inte alls lika ofta.

 

 

Så ja; oftast ser det ut precis såhär istället – bredvid varann som små kringlor.

Imorgon har Leo födelsedag! 8 år, herregud?! Hur är det ens möjligt?! Jag kan inte för mitt liv begripa hur jag kan ha en son som är hela 8 år och som önskar sig ”ett gamingrum” (hahaha inga modesta önskningar där inte, han har även föreslagit en mobiltelefon men det finns inte en chans i världen att jag ger en åttaåring en mobil) och som kan förklara subtraktion för mig och som säger att han ska bli arkitekt eller youtubestjärna när han blir vuxen nog. Han som förbluffar mig nästan varje dag och som får läsa högt ur en riktig Sune-bok som läsläxa istället för skolans egna små häften, som säger ”jag älskar dig” flera gånger om dagen och som jag hoppas kommer vara en vettig och respektfull och varm man när han växer upp. Det är ju ett så vansinnigt stort ansvar att uppfostra pojkar tycker jag? Alla dessa män som skickar oönskade nivetvad-bilder, tafsar på kvinnor på festivaler eller krossar hjärtan på löpande band är ju någons söner; har själva nån gång suttit vid köksbordet och läst högt ur sin läsläxa eller blåst ut ljusen från sin födelsedagstårta.

Ja ja nu spårade det ut lite tror jag, men ni förstår nog vad jag menar. En skiftning måste ske i klimatet gentemot kvinnor och den har redan börjat, men det är vårt ansvar att se till att den fortsätter så.

Och imorgon fyller den som gjorde mig till mamma åtta år!

Tanken är svindlande.

Rekommenderade inlägg

11 kommentarer till “Att ha dagen före någons födelsedag!

 1. Tack för att du uppmärksammar ansvaret med att uppfostra pojkar, och därmed möjligheten för dem att ha närmare till sina känslor. Jag upplever inte att mina vänner som har söner ser det på det viset.

 2. Alltså du skriver så fint så tårarna skvätter…. tänk om fler var som du <3 Å jag önskar önskar önskar att din fina 8-åring-i-morgon och hans lillebror kommer hitta 2 rara flickor eller pojkar, vad de nu väljer…som är uppfostrade på lika-samma sätt…så de får all den kärlek och respekt som de förtjänar….för även om du har en stor poäng i det du säger…så behöver allt uppfostrande flickföräldrar ta sitt ansvar också. Inte bara i att ge sina döttrar styrka och självkänsla utan också lära dem att vara respektfulla och snälla….för HU vad många rent elaka flickor det finns där ute……. Huuuuurraaaaaaa för Leo lite i dag också och en stor kram till dig du rara <3

 3. Säger också tack för att du uppmärksammar ansvaret att uppfostra pojkar. Jag har en son på 4 som är snäll, omtänksam och säger att han älskar mig flera gånger om dagen. Och som jag hoppas kommer vara en fantastisk person när han växer upp. Helt enig med att det är vårt ansvar att se till att det fortsätter.

 4. Tanken är (nästan) lika svindlande för mig! Minns som igår(!) när du på bloggen berättade att du var gravid och vilken underbar resa det har varit att följa! har nog inte missat ett inlägg på snart 9 år och bloggen har alltid varit lika intressant och estetisk – och dessutom väldigt varierande! Ett stort tack för åren hittills och hoppas på att du fortsätter länge, länge till. Det är kanske inte så konstigt att du ofta figurerar i mina drömmar om nätterna, på många sätt och vis känns du som en gammal, god vän. <3 Kram!

 5. Hej Leo är ett oktoberbarn, precis som jag. Du gör det rätt med telefonen. 👍 Hos barn kan du se hur tiden flyger bort. Hipp, hipp hurra Leo, har en episk födelsedag. 🎂🎁🎉🧸
  Spöket, jag älskar dina strechingövningar 🧘‍♀️❤️

 6. Jaa, verkligen! Det är ju ett jätte-ansvar med barn överhuvudtaget, men extra viktigt att få in den aspekten med söner! Det är lite läskigt som du skriver att alla män som gör hemska saker (ja, männen är ju överrepresenterade i våldsstatistiken) har varit någons lilla oskyldiga 8-åring. Själv har jag en dotter och går och väntar på att bebis i magen ska komma ut. Det verkar ju lite svårare med en son… (tror dock min man tyckte tvärtom innan första barnet, typ att tjejer är mer utsatta och att det är svårare att värja sig mot.)
  Hoppas att ni får en riktigt fin födelsedag med smarrig tårta (eller morotskaka) och mycket skratt!
  kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.