Att ha haft reklamfilmsinspelning och julstuga!

 

Jag vet att det kan vara lite knepigt att förstå vad jag jobbar med förutom bloggen och sådär, men förra helgen hade jag ett ganska ”klassiskt” jobb som jag tänkte ni kunde få följa med på! Det var nämligen dags för Bagaren&Kocken att göra en julkampanj och jag hade blivit anlitad för två saker; ett att göra deras stillbilder till kampanjen och två att styla miljön för det rörliga materialet som de skulle använda sen till en reklamfilm. Egentligen hänger ettan ihop med tvåan kan man säga eftersom jag i vilket fall måste bygga miljön för att skapa stillbilderna, men ibland blir jag anlitad bara för att ta bilderna (alltså vilket även innebär att styla/bygga en miljö) eller att BARA bygga upp miljön för någon annan att komma in och filma eller fota eller vad de nu kan tänkas behöva göra. Är ni med?

Så på söndagen packade jag in en HELSIKES massa produkter, rekvisita, blommor, en julgran och en praktikant i bilen och körde till Småland. Tanken var att bygga miljön och plåta stillbilderna på söndagen och sen bara låta allting stå kvar till måndagen när filmteamet och Bagaren&Kocken kom för att filma.

 

 

Så ja, egentligen var det exakt samma grej som jag gjorde för Yves Rocher; skapa miljön, ta stillbilderna och sen då vara med i deras film som de gjorde för sina sociala kanaler – fast här skulle jag själv inte vara med i filmen utan det skulle enbart vara produkter.

Så väl framme började jag med miljön. Jag slog in julklappar, lyfte in blommor, hade massiv hjälp av praktikanten vad det gällde att flytta bord och bära sånt som är tungt (han fick dessutom agera handmodell på bilderna haha) och ställde upp allt i väntan på att ljuset skulle bli rätt. Jag fotar ju alltid i enbart naturligt ljus och rummet har två stora fönster så det är ett evigt väntande på att ljuset ska vara PRECIS rätt; inte för skarpt men heller inte allt för svagt. Vi hade tyvärr strålande sol båda dagarna (ja det är tyvärr när man ska skapa en julkänsla och vill ha det lite ”moody”) men det gick bra ändå.

 

 

Såhär blev själva basen eller vad man ska säga.

På bilden i sig känns det ju sen som om det är ett helt rum som är juligt fast egentligen arbetar man oftast bara på en väldigt liten yta; resten av rummet är fullt av kartonger, papper, saxar, tejp, skräp och colaburkar som inte syns. Jag skulle ta bilderna från två olika håll; rakt framifrån och så så kallade flaylays (ovanifrån) och filmaren skulle enbart använda vinkeln framifrån så jag behövde bara se till att de två olika vinklarna fungerade på bild.

 

Ja, såhär kan det alltså se ut när det är färdigt!

En så himla liten yta som ska bli som ett helt rum genom kameran, och det är ju det som är det roliga. Och HUR snygg är inte färgen på den KitchenAiden?! Vill. Ha.

 

 

Dag två var alla produkter bortplockade från bordet och huset fylldes med folk; det var Henrik som var kameraman, hans assistent, två tjejer från Bagaren&Kocken, min praktikant och jag. Och så en himla massa utrustning såklart; när vi pratar film är det alltid vansinnigt mycket mer utrustning involverat och där har man ju heller inte riktigt lyxen att vänta in rätt ljus utan får vara kreativ med vad som finns.

 

 

Till exempel hängde vi ett lakan för ena fönstret, tejpade omslagspapper för halva det andra och sen fick stackars Linn stå utanför och hålla upp granris mot rutan hukande för att sila bort ännu mer ljus (kan ju inte ha papp på en ruta i en reklamfilm inte). En räls monterades upp och produkter åkte fram och nånstans där kom vi på att det vore trevligt med en människa också så jag svidade om till julröd tröja och hoppade in bakom bordet och så var jag tydligen med i en reklamfilm också.

 

 

En reklamfilm är oftast 15 sekunder varav 5 sekunder är intro och utgång, det vill säga att man har 10 sekunder på sig med själva produkterna – 4 produkter per setting är lika med 2,5 sekund per produkt. Så det är mycket sånt bakom en reklam som man kanske inte tänker på; jag skulle försöka röra mig naturligt bakom bordet och peta produkterna utan att det blev märkligt och så samtidigt hålla koll på sekunderna så att vi hann med allt och så att varje produkt fick de 2,5 sekunder de skulle ha. Så Malin står på en stol och håller upp ett skärmskydd, Henrik ser till att kameran rör sig i rätt hastighet på rälsen, Linn håller granruskor och den fjärde tjejen räknar sekunder högt medan jag försöker röra mig bakom bordet i rätt hastighet och utan att stöta till något för mycket.

De tog även tagningar utan människa så vi får se, men om ni får syn på en kvinna i röd tröja som smeker stekpannor på TV4 när det närmar sig jul är det alltså jag och i Drömmen (mitt ansikte syns inte, det är bara min torso och händer typ).

Ja, lite så jobbar jag alltså. Nu kanske ni hänger med lite bättre <3

 

 

Rekommenderade inlägg

3 kommentarer till “Att ha haft reklamfilmsinspelning och julstuga!

  1. Du är verkligen duktig på att få till det!😄 Sådan otrolig värme och känsla i dina miljöer du bygger upp, man vill bara krypa in i bilderna.

  2. Jag vet hur mycket tid, vikt som spenderas i reklam och kortfilm (trailer), det kostar mycket pengar. Tack för en vacker titt bakom kulisserna. 👍🎄

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *