Att pinna allt vackert.

 

Eftersom världen är helt åt skogen just nu tror jag att vi alla över lag behöver lite mjukt att svepa in oss i, lite dun för ögonen och värme för tankarna. Gudarna ska veta att jag behöver det iallafall; jag är nästan besatt av hem och trädgård just nu och läser, bläddrar, pinnar och sparar ner så mycket jag bara kan av sådant som jag tycker är vackert. Som ni vet har jag ju en stor dröm i Småland; att anlägga hela bakre delen av trädgården till en enda stor, frodig, engelsk labyrint. Det är något jag ska göra, nångång, det har jag bestämt mig för – men det kommer inte bli billigt så det får vänta lite. Man behöver nämligen ta in en himla massa maskiner för att skrapa bort gräsmatta och tömma marken på sten (det är ju SÅ stenigt där, när vi gjorde framsidan var det nästan en parodi och då ska vi inte prata om alla hål jag velat ha grävda under åren för rosor och träd), sen ska det läggas markduk och köpas singel och byggas upp kanter och fyllas med matjord och planteras.

Ja, ni fattar. Dyrt.

Men tills dess bygger jag på min Pineterstmapp med inspiration, så nu ska ni också få er en titt! Såhär tänker jag alltså.

 

 

Grus och sten och avgränsningar och olika höjder! Gärna ett extra växthus byggt av gamla fönster om man får önska helt fritt, och gärna en grind eller två. Högt blandas med lågt, det frodiga mjuka med den hårda grusen – det är kontrasterna jag älskar.

 

 

En ÄNNU större odlingslott än den vi har nu skulle jag vilja fixa till; samma stuk med singel och odlingslådor men också mer utrymme för djupbädd, grönsaker och bär. Vill kunna vara nästintill självförsörjande – vilken dröm hade inte det varit? Den högra bilden är så vacker tycker jag; klättrande rosor, sten, lavendel… Och så singel/grus igen. Ja.

 

 

Snirklande gångar är ett måste, särskilt eftersom det är en ganska kuperad yta vi har. Och pumpor lär jag väl aldrig odla, men tänk gurkor sådär? Fast med singel på marken under och kanske ett litet cafébord? Hade varit fantastiskt! Sitta under sina slingrande grönsaker och läsa morgontidningen, barfota och i morgonrock.

 

 

Men ja; stökigt och mycket ska det vara!

De trimklippta häckarna är nog lite för prydligt för mig så tänk bort dom, men jag gillar hur det blir som olika små rum vid stigen. Och rosor som exploderat över ett verandatak blir aldrig fel, inte heller många krukor vid en trappa.

 

 

Ehm, mer rosor.

Bara så betagen av rosor mot just stenväggar – herregud vad vackert det är!

 

 

Om man kunde mixa vänstra bilden med högra vore det enastående!

Tycker det är så vackert med odlingslådor i trä mot singel, men staketet kan jag vara utan. Tänk istället om prakten från bilden på höger fortsatte där staketet står? ÄLSKAR allt på högra bilden!Frodigheten, nivåerna, de vippande blomhuvudena… Åh.

Ja.

Drömma bör man.

 

Rekommenderade inlägg

10 kommentarer till “Att pinna allt vackert.

  1. Du kanske redan varit där men på Österlen finns ”Engelska Trädgården” som jag tror du skulle tycka var fantastiskt härlig och inspirerande att besöka.

  2. När jag läste ”labyrinter” så tänke jag raka häckar som kan bilda mönster i slottsparker, vackert men väldigt städat och strikt, sedan såg jag bilderna och dina texter till = verkar vara lite mer du och Drömmen 🙂

  3. Jag hoppas att din dröm om en engelsk labyrint går i uppfyllelse. Vi har en medelhavsträdgård med kaktusrabatt örter, vattenfall, många växtkrukor på terrassen, bonsaiträd, många trädgårdsorkidéer. Vi byggde upp det själva i fyra år. Jag tror att vi aldrig kommer att kunna avsluta ett projekt.

  4. Du skulle gilla den franska trädgården Laquenexy fruktträdgård utanför Metz i Frankrike. En av mina favorit trädgårdar. De har just oflingslådor och sedan typiska perenner och rabatter runt omkring och inte staket. Sedan kommer det häckar bara för att stället är så stort att de gjort rum efter rum med inspiration. Jag måste säga att jag själv är lite trött på den engelska stilen nu, bodde i England 20 år, och gillar mest mer medelhavs trädgårdar nu. Haha! Man ändrar sig hela tiden. Växer som trädgårds person.

  5. Så vackra bilder! Om någon kan återskapa detta och göra det till sitt eget så är det du, så ser fram emot att få följa det!! Vad är dina faktiska trädgårdsplaner i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.