Att ta resandet hem istället.

 

Jag är på en så jäkla fin plats i livet just nu.

Det slog mig när jag hjälpte en vän som har det lite jobbigt; jag bad personen lista allting de saknar för att göra det mer klart vilken riktning hen behövde gå och när jag sen själv satte mig och tänkte efter ”vad fattas jag just nu? vad saknar jag?” så kunde jag inte komma på en enda sak. Och det var en fantastisk känsla; att inte fattas något. Att kunna se det så objektivt och känna tacksamhet över det faktum att jag just nu är i en period i livet där jag själv har ett överflöd på något vis.

Det enda jag kunde komma på, om jag ansträngde mig, är att resa. Särskilt den här tiden på året – nu vill jag ta en weekend i Prag bland alla fallande löv med min kamera, strosa på gator och dricka öl vid kanalen och njuta av dofterna och allting vackert. DET kan jag sakna. Men det går ju inte just nu, så då bestämde jag mig för att göra det jag kunde: ta en Pragpromenad i Ystad istället.

Inte samma lika, men med vissa likheter.

 

 

Vi har pastellfärgade hus på rad på vissa gator; olika höjd och med vita fönsterfoder och med kullersten precis utanför dörren. Där boende ställer ut små bänkar, blomkrukor, bord, flaggor och rostiga cyklar.

Det är vackert.

 

 

Allting är lite snett och backigt och ibland flagnande, men det är ju själva charmen?

Och så alla dessa rosenbuskar som är planterade överallt mot husväggar i den här staden, med rosor som inte ger upp trots att det är oktober och knappt ett enda blad är kvar.

 

 

Vi har trappsteg och vackra dörrar och små vindlande gångar där man aldrig riktigt vet vart man hamnar om man går in, om vinden ligger på från rätt håll är luften tät av hav och man kan höra båtarna bröla där ute. I Prag hör jag inga båtar och det doftar inte hav, men gångarna och dörrarna och trappstegen och kullerstenen är densamma – så känslan blir lite lika ändå.

Så visst kan jag sakna att resa – jag kan nästan värka efter ett svagt belyst hotellrum, ömmande fötter efter timmar av promenerande och en kopp glögg på en tvärgata; men man får väl nånstans acceptera att just nu ser det ut såhär och att om vi inte kan komma till Prag får väl Prag komma till oss.

Och lite av Prag finns här i Ystad, om man bara vill se det.

Rekommenderade inlägg

9 kommentarer till “Att ta resandet hem istället.

  1. Härlig känsla!! Och superfint i kvarteren runt hörnet. Man blir ju lätt hemmablind när man längtar bort 😊

  2. Ibland är vi blinda och ser inte de vackraste sakerna som ligger framför oss.
    Ja Ystad är en supergulliga stad med mycket charmen. Det påminner mig alltid om Ebeltoft med sina knäppa gator. Tack för den härligt virtuella rundturen i din hemstad, jag älskar

  3. Vilken bra attityd till att allt inte är som vanligt just nu. Tack! De flesta av oss är fortfarande så priviligerade på så många sätt, och det är en utmaning och gåva att se det!

  4. Jag vill också till Prag. Planen är att kunna köra dit i påsk. För då är väl allt som vanligt igen, eller hur?
    Ystad ser jättehärligt ut och ska genast skrivas upp på min sverigebucket list. Har bara varit i hamnen på färd mot Bornholm (som oxå är ashärligt ju).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *