Att ha gjort något fantastiskt.

 

Men SER NI ENS?!!!

Jag har ridit! Jag! Som inte suttit på en hästrygg sen Noah var några månader gammal – alltså typ sex år sedan – har nu fått rida i den vackraste miljö man kan tänka sig och på den finaste häst man kan tänka sig? Tror inte det ens går att förklara vad det gör med själen att sitta på en hästrygg – iallafall med min själ. Eller att bara vara i ett stall. Lördagarna med Noah i stallet har blivit ett andningshål på något vis, och att nu få själv sitta på en hästrygg var som en timmes full meditation (eller flera timmars; jag blir precis lika nere i varv och i ”flow” av att rykta och klappa och andas häst som att rida).

Jag är så himla uppskruvad nu med jobb och överblick och ansvar och resultat och viljan att prestera att jag m å s t e hitta de här sätten för att bara skaka av mig allting för en timme eller två och inte tänka på något annat än det jag gör just nu. När jag bodde i Falun och hade sån panikångest att jag inte kände igen min egen spegelbild när jag såg mig i spegeln gick jag i KBT 3 gånger i veckan, men det som PÅ RIKTIGT räddade mig var att jag även signade upp mig på ridskolan och red två dagar i veckan. De två dagarna var mitt sätt att överleva då, min enda paus från mig själv. Har ni nån gång haft panikångest vet ni; man är så uppe i varv och så vaksam och så full av att fly att man är utmattad – och allt som bryter det är en välsignelse. Den timmen jag hade lektion var den enda timmen på dagen som min hjärna inte tänkte utan bara och enbart fokuserade på vad jag gjorde på hästryggen.

Nu har jag ju tack och lov inte panikångest, inte haft sen dess, men jag är också tillräckligt vaksam för att veta när det är dags att börja mer eller mindre schemalägga hjärnavkoppling för att inte hamna där igen. Att spela tv-spel är för mig en sån sak som jag också bara GÖR och inte tänker under, att rida/vara i stall en annan. Så jag försöker vara noga med att jag gör detta; nu med Noahs ridning och att jag själv sätter mig två timmar på helgen och kör Witcher på Playstation och låter hjärnan koppla ur sig. Och när man då får en chans att rida själv? Då jävlar tar man den.

Ja. Fantastiska timmar. Ligger som ett lugn i mig ännu, faktiskt.

Rekommenderade inlägg

10 kommentarer till “Att ha gjort något fantastiskt.

 1. Jag älskar också att rida och vara i stallet. Man kopplar bort vardagen en stund. Jag började också rida efter ett långt uppehåll när min dotter började. Finns inget bättre ❤️

 2. Underbar ny fritidsaktivitet, supergulliga bilder.

  Hoppas att du fortsätter att göra din nya sport <3

  Ja, och Witcher är ett bra spel, älskar det också

 3. När jag arbetade som fastighetsmäklare med två små barn blev ridningen en gång i veckan min mentala paus och räddning. Så värt det för hälsan. Hade aldrig ont i nacken/ryggen då heller när jag red flera ggr/vecka, bästa massagen för ryggen, det är tydligen någon med de små stabiliserande musklerna som tränas vid ridning. Vilken fantastisk vacker häst du red också 🙂

 4. Åh så härligt! Hoppas du tar upp det och fortsätter. Jag är medryttare på en häst, varannan söndag. Men ibland i veckorna nu då jag blev av m jobbet pga covid.
  Jag har haft panikångest vid 2 tillfällen. Har inte kunnat andas utan låter som en maskin som man stryp syretillförseln på. Nu vet jag hur jag ska hantera det men när det hände ökades paniken bara.

 5. Förstår exakt hur du menar. När jag har ångestperioder, vilket är ganska ofta, eller känner mig väldigt stressad vill jag göra något som inte kräver massor av hjärnkapacitet. Ett av mina go-to är Real housewives eller andra såpor. Sådana där jag inte behöver tänka utan bara se. Jag behöver inte analysera öht och det är så skönt. Har vänner som inte förstår grejen men så har de heller inte haft långvarig ångest eller panikångestproblematik. Jag behöver liksom bara vara, inget mer. Ligga som en utslagen säl och inte utmana hjärnan på något sätt.

  Det finns massa andra aktiviteter som låter hjärnan vila men för mig är tystnad, i-landsproblem (som i dokusåporna alltså) och tid för återhämtning fantastiskt.

  Härligt att du fått rida nu, är det något du kommer ta upp nu när du fått ”smaka” på det igen?

  Ha en fin fredag.

 6. Det ser helt magiskt ut Emma!

  Vart i Ystad kan man rida på det sättet ute i det fria vid havet?

  Allt gott,
  Weronika

  1. Det vet jag inte, detta var inte i Ystad, men antar att det borde finnas många ställen eftersom det är typ bara kust? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *