Att visa den franska Ewa i Walla:n.

Ewa i Walla

Ja, det var den här som kom i fredags. En silkes-Walla i två lager, inklickad på Ebay från en butik i Frankrike – och som alltid älskar jag den. Mjukare än de frasiga kjolarna, men med aningen mer attityd och en smula kaxighet. Men fortfarande silkesrinnande och sådär enkel i passformen som alla hennes plagg verkar vara. Och så älskar jag den där känslan, när man sätter sig ner och det är ett hav av klänning omkring en. Oh, my.
Här har jag gjort den fylligare med den första kjolen jag köpte hem, för att skapa mer volym nertill, och det är ytterligare en sak jag gillar med Ewa i Walla-kläderna; att de är så tacksamma att sätta ihop. Att de liksom hjälper varann.

Ebay har ett ganska bra utbud av Ewa i Walla; framförallt på de europeiska sidorna och med lite tur och en smula ihärdighet kan man verkligen fynda.

Jisses.
Jag är verkligen hooked.

Att ge recept på Världens Godaste Kött.

Livet

Här kommer receptet på Världens Godaste Kött. Tror det är ett Jamie Oliver-recept från början och det är så gott att man dör litegrann.

Oxfilé rullad i örter och karljohansvamp och virad i prosciutto
Ugn:ca 230 grader

4 port
12-18 skivor prosciutto eller parmaskinka
3 vitlöksklyftor, skalade
1 rejäl näve torkad karljohansvamp, blötlagd i 3 dl kokande vatten
3 rejäla smörklickar
saften av 1/2 citron
salt, nymald svartpeppar
1 kg oxfilé
1 rejäl näve färsk rosmarin och timjan, repade och hackade
2 glas rödvin

Lägg prosciuttoskivorna tätt bredvid varandra på bakplåtspapper
Hacka en av vitlökarna och stek med karljohansvampen med 1 smörklick i 1 min. Tillsätt hälften av blötläggningsvattnet (ta bort skräp först). Sjud sakta och koka i 5 min innan du rör i citronsaft, resten av smöret, salt och peppar.
Lägg svampen på ena halvan av prosciuttoskivorna. Salta och peppra köttet och rulla det i örterna. Lägg det ovanpå svampen och rulla in det i skinkskivorna. Ta bort pappret.  Bind fast med några bitar hushållssnöre.

Lägg köttet i långpanna tillsammans med ett par vitlöksklyftor och ugnstek ca 25-30 min(blodig) 40 min (medium) 50 min (genomstekt) 60 min (kremerad). Efter halva tillagningstiden tillsätter du vinet. När köttet är klart, lägger du det på en skärbräda och låter det vila ca 5 min. Ta köttsaften från långpannan, häll i en kastrull, och värm på. Används sedan som en vinsås!

Nom nom nom, säger jag.

Att visa er det omöjliga.

Livet

Titta noga på den här bilden, mina vänner.
För det här, förstår ni, är något som aldrig förr setts och något som man aldrig vet om det kan komma att visa sig igen. Länge ansågs det vara omöjligt, och det har påståtts att det inte kan ske. Men nu kan jag alltså visa er detta förut osedda, detta freak of nature, placerat här rakt upp och ner på mitt eget köksgolv! Mina damer och herrar jag ger er –

en tjock saluki.

Att ha firat nyår.

Nestinghysterin

Så, då har man firat sitt första nyår som småbarnsförälder då. Helt fantastiskt vad avslappnande det var! Vi stannade hemma och tände ljus och lagade Världens Godaste Kött (älskar’t, recept kommer) och pratade om året och spenderade sjukligt mycket tid på att få silkesapan att garva, och sen satt vi ihopkrupna i soffan med varsin skål glass och plöjde True Blood för att hålla oss vakna (oj vad mycket naket, men jäklar vad spännande serie!). Det gick väl sådär med att hålla oss vakna. Halv tolv gav vi upp och slocknade.

Dock hade grannen nog kommit över en lastbil sprängdeg nere i hamnen, för fem i tolv satte de igång med att försöka bräcka avslutningen på Vattenfestivalen på egen hand  vilket garanterade att vi inte missade tolvslaget ändå. Sjukt praktiskt.

Så idag börjar alltså ett nytt år, jag är inte det minsta bakis och bredvid mig sover en silkesapa i en ugglepyjamas. Något säger mig att det här blir ett år då det händer saker. Kanske det bästa hittills.

Att önska Gott Nytt År.

Livet

Själens Fågel:

Djupt inom oss finns själen.
Ingen har nånsin sett den.
Men alla vet att den finns.
Inte bara att den finns,
alla anar också vad som finns inne i den.

Inne i själen
mitt inne,
står en fågel
på ett ben,
en fågel som heter
Själens Fågel.
Den känner allt
som vi känner.

När någon gör oss illa,
flaxar Själens Fågel
hit och dit i vår kropp
och har så ont så ont.

När någon tycker
riktigt mycket om oss,
dansar Själens Fågel
med små glada hopp
fram och tillbaka
fram och tillbaka.

När någon ropar på oss,
hör Själens Fågel noga efter
vad det är för sorts rop.

När det är någon
som är arg på en,
kryper Själens Fågel ihop
och är tyst och ledsen.

När det är någon
som kramar om oss
då blir Själens Fågel
som finns där djupt inom oss
större och större,
tills den fyller nästan hela oss.
Så bra mår Själens Fågel då.

Djupt inom oss finns själen.
Ingen har nånsin sett den.
Men alla vet att den finns.
Och det har aldrig, aldrig
fötts någon människa
som inte har haft en själ.
För själen kommer in i oss
just när vi föds
och går aldrig ifrån oss,
aldrig
så länge vi lever.
Den är som luften man andas
från det man föds
tills man dör.

Du vill säkert också veta
vad Själens Fågel är gjord av.
Den är gjord av lådor.
De kan inte dras ut så där utan vidare,
för alla lådorna är låsta
med en speciell nyckel
som bara går till just den lådan!
Och Själens Fågel är den enda
som kan öppna sina lådor.
Helt enkelt med foten.

Själens Fågel står på ena benet,
och med andra benets fot
vrider den om nyckeln till lådan den vill öppna,
drar i handtaget, och allt i lådan kommer fram.

Och eftersom alla våra känslor
har var sin egen låda,
så har Själens Fågel väldigt många lådor.
En låda med glädje,
en låda med sorg,
en låda med avundsjuka,
en låda med hopp,
en låda med besvikelse,
en låda med förtvivlan,
en låda med tålamod,
en låda med otålighet.
Det finns också en låda med hat,
en låda med ilska,
en låda med kel,
en låda för ”jag-orkar-inte”,
en låda med ”vad-ska-jag-göra?”
och en låda med dom allra hemligaste hemligheterna.
Det finns fler lådor ändå.
Du kan fortsätta själv
med hur många lådor du vill.

Ibland kan man välja själv, göra ett tecken åt fågeln
vilka lådor den ska ha låsta och vilka som ska låsas upp.
Men ibland är det fågeln som bestämmer.
Man vill till exempel vara tyst
och gör ett tecken åt fågeln att öppna
lådan med tystnaden,
men då öppnar den
på eget bevåg
lådan med prat,
och då pratar man
och pratar man fast man inte vill.

Eller så kan det hända
man vill sitta och höra på
tålmodigt och snällt, men då är det fågeln
som öppnar otålighetslådan
så man blir otålig.

Och ibland blir man avundsjuk fast man inte vill det,
och ibland förstör man när man menade att hjälpa.
För Själens Fågel är inte jämt en lydig fågel,
och ibland ställer den till det för en….

Så då kan man förstå att alla är olika,
och att det beror på Själens Fågel därinne.
Om en fågel låser upp glädjelådan var morgon
rinner glädjen ut i hela kroppen
och då blir den fågelns människa glad.

Och om fågeln
drar ut ilskalådan, då rinner ilskan ut,
och det är bara den
som bestämmer.
Och inte förrän fågeln
stänger lådan igen,
går ilskan över.

Ibland är en fågel på dåligt humör
och drar ut otrevliga lådor.
En fågel på gott humör
väljer lådor som det känns skönt av.

Det allra viktigaste är att lyssna ordentligt på fågeln.
För ibland ropar Själens Fågel på oss utan att vi hör,
och det är synd, för den vill tala om saker om oss själva.
Den vill tala om vad det är för känslor’
som ligger inlåsta i lådorna inne i fågeln.

Det finns de som hör den ofta.
Det finns det som hör den sällan.
Det finns de som hör den
bara en gång i livet.

Därför gäller det,
kanske sent på natten
när det är tyst omkring oss,
att lyssna på Själens Fågel,
djupt, djupt inom oss.

(text:Michal Snunit översättning: Viveka Heyman)