Att ha mat för långsamma dagar.

 

Det där med mat när man är ledig, och särskilt om man är ensam med barnen, kan vara lite knepigt ibland. Iallafall i Drömmen eftersom vi inte har alla basvaror som man har i sitt ”vanliga” hem; där blir det ju att starta säsongen med att köpa sånt som mjöl och socker och passerade tomater och gud vet allt som kan stå i skafferiet, men platsen är ju aningen mer begränsad så då får man vara lite kreativ. Nu blir det ju så att jag är här ensam med Noah större delen av sommaren och vi behöver såklart äta, och jag vill helst inte göra så mycket färdigmat utan laga det mesta från grunden (menar inte frysta grönsaker eller så, mer färdiga såser eller hela rätter) och då måste det vara saker som går snabbt och inte kräver att jag står i köket i flera timmar varje dag. Och han får inte två lagade mål mat varje dag heller, man dör inte av en lunch bestående av yoghurt eller mackor då och då, men det som funkar väldigt bra för oss är pasta. Pasta äter vi hur mycket som helst av för det går fort, det går att variera i det oändliga, det tar inte upp mängder av plats i skåp eller kyl och den kan vara både lätt för varma dagar eller lite maffigare för kalla. Har jag följande tillgängligt klarar jag mig hur länge som helst:

* Pasta, inte färskt utan vanlig. Spagetti, Farfalle, Penne.
* Olivolja
* Vitlök
* Kryddor från trädgården
* Flingsalt
* Parmesan att riva, och/eller riven Västerbottenost

Och där är basen! Med detta kan man göra vilken fantastisk pasta som helst och bara addera eventuell protein eller annat tillbehör. När pastan kokar så fräser jag valfritt tillbehör i rikligt med olivolja, är generös med flingsaltet och tillsätter sen hackad/pressad vitlök och örter i slutet så att vitlöken inte bränns. När pastan kokat klart häller jag av vattnet och blandar sen olivoljeblandningen med pastan i kastrullen, strör över osten, rör om och lägger upp. Otroligt enkelt och gott. Förslag på saker att addera till basen:

* Svamp
* Sparris
* Strimlade soltorkade tomater
* Körsbärstomater och sen riva ner bitar av mozarella i kastrullen innan det serveras
* Räkor och pressad citron
* Kyckling/Kött med en skvätt fond
* Vad som helst som känns gott

Med enkel olivolja som bas blir liksom allt gött, och man får en ”såsig” pasta utan att kludda med att koka sås.

 

 

Vad jag däremot gärna lägger tid på är brööööd!

Det tar ju inte så mycket tid, ska ju bara passas med tider, och jag bakar ibland både på morgonen (frukostbullar som fått nattjäsa) och till kvällsmaten. Focaccia är en storfavorit som är gott till pasta, recept har ni HÄR, och så franskbröd såklart – det hittar ni recept på HÄR. I skrivande stund testar jag ett nytt recept på bullar som fått jäsa i kylen under natten – återkommer med recept om de blev goda.

Men iallafall; mitt bästa pastatips för ont-om-tid-lite-plats-dagar fick ni idag! En livräddare för mig själv, helt klart.

 

Rekommenderade inlägg

2 kommentarer till “Att ha mat för långsamma dagar.

 1. Exakt min smak, jag älskar också pasta i alla varianter. Pasta är alltid. Dessutom denna härliga bröd, utsökt. Tack så mycket för denna jättebra, läckra insperationen. Jag kommer att länka ditt inlägg. ❣️🙌

  Men något annat. Jag delar ett recept av mig, försök det. Det är en tortellinisallad med paprika, du kan också använda tomater om du gillar dem. Jag gjorde honom igen på pinsedagen.

  Tortellinisallad
  https://www.liz-photopage.de/Foton/Tortellinisallad.jpg

  500 g tortellini, ingen fräsch
  1 liten paprika (s), gul,
  1 liten peppar, röd,
  1/2 gurka
  1 lök
  1 grekisk yoghurt eller creme fraiche
  Salt och peppar
  vinäger
  olja
  buljong
  Lägg ner tortellinin tortellini i buljong och koka 8-10 minuter.

  Skär paprika, gurka och lök i små kuber. Blanda med glaset grekisk yoghurt eller creme fraiche, en halv tsk salt, lite peppar, 2 matskedar vinäger och 3 matskedar olja. Slutligen tillsätt tortellini.

  Jag har också ett örtbrödrecept, jag gillar att dela med dig här
  https://www.liz-photopage.de/Foton/Ortbrood.pdf
  Klicka på länk fler bilder och recept (pdf-filer) hittar ni på min server

 2. Emma jag har upptäckt ett litet fel i mitt recept, jag är ledsen. Vänligen korrigera min text i Tortellinisallad.

  Det måste kallas

  1 paprika – gul
  1 paprika – röd

  Tackar 🙏

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *